MISTERIJA PLANINE RAŠMOR: Želeli su nešto veliko, ali konstruktor je NAJVEĆU TAJNU sakrio IZA JEDNE GLAVE

Rašmor
Wikipedia/Etsnider

Iako izgleda veličanstveno, tek retki znaju da ta skulptura skriva veliku tajnu.

 

Maunt Rašmor je nacionalni spomenik koju je kreirao Gatzon Borglum, a prikazuje 18-metarske skulpture glava bivših predsednika SAD u njihovu čast te je zamišljen kao patriotski simbol te zemlje. Nalazi se blizu Kistona u Južnoj Dakoti, a obuhvata površinu od 5,17 kvadratnih kilometara.

S leve na desno na njoj su prikazani: Džord Vašington, Tomas Džeferson, Teodor Ruzvelt i Abraham Linkoln.

Iako izgleda veličanstveno, tek retki znaju da ta skulptura skriva veliku tajnu. Naime, iza isklesane glave Abrahama Linkolna nalazi se tajna odaja, što je Borglum očigledno pomno i planski isplanirao. Turisti ne smeju unutra!

Iako je prvobitno nameravao da napravi veću sliku koja će prikazivati istorijske trenutke SAD, naposletku je zbog raznih ograničenja shvatio da je najbolje da napravi samo glave predsednika.

Ali, vlada SAD mu je dopustila i rad na posebnom projektu – kreiranja tajne sobe. On je u toj skrivenoj prostoriji želeo da ostavi poruku budućim generacijama – kao svojevrstan trezor koji će biti otvoren za nekoliko hiljada godina i omogući nekoj drugoj civilizaciji da sazna sve o nama.

Iako je Borglum preminuo pre nego je dovršio projekat, on je 1990. ponovno pokrenut pa je rad na sobi dovršen, a unutra se navodno nalaze ploče na kojima je napisana istorija SAD, Deklaracija nezavisnosti, Povelja o ljudskim pravima i njegova biografija, a sve se čuva u trezoru izrađenom od titana.