Hitler je hteo da PONIZI FRANCUZE I POPNE SE NA AJFELOVU KULU… ODGOVOR Parižana bio je URNEBESAN!

Hitler u Parizu
wikicommons

Ajfelov toranj izgrađen je pred sam kraj XIX veka, a intelektualna elita protivila se tornju govoreći da će on samo bacati fizičku senku na prelepa kulturna i istorijska zdanja Pariza. Mimo svih očekivanja, Ajfelov toranj postao je simbol Pariza i cele Francuske. Tokom svoje duge istorije, bio je svedok dva svetska rata, a za njega se vezuju mnoge anegdote od kojih jedna uključuje i samog Adolfa Hitlera.

Za vreme Prvog svetskog rata toranj je korišćen za ometanje nemačke radio veze. Na taj način upravo je Ajfelova kula doprinela čuvenoj pobedi saveznika u bitci na Marni 12. septembra 1914. godine.

Između dva rata na Ajfelov toranj postavljena je najveća (najviša) svetleća reklama tog vremena. Reč je bila o reklami za Sitroen.

Ajfelova kula sa reklamom Sitroena, Foto: Wikipedia

Ipak, jedna od najneverovatnijih anegdota koje se i danas prepričavaju u vezi sa Ajfelovom kulom dogodila se nakon što je Pariz pao u nemačke ruke tokom Drugog svetskog rata. Tom prilikom, kako bi sprečio Hitlera da se popne na “vrh Pariza” neko je presekao kablove od lifta Ajfelove kule.

Sletevši na pariski aerodrom Hitler se uputio u centar grada. Prvo je želeo da vidi slavnu zgradu pariske opere – Operu Garnier, koju je detaljno obišao diveći se njenoj monumentalnosti.

Nakon opere uputio se prema Ajfelovom tornju. Lift nije radio. Fireru je 1710 stepenika bilo previše pa je radije izabrao da ostane na sigurnom tlu. Upravo tada su snimljene slavne fotografije Hitlera s Ajfelom u pozadini, piše portal Vintage news.

Ipak, Hitler to nije pokvarilo celokupni utisak. Bio je oduševljen arhitekturom Pariza. Čak je izjavio da će Berlin, kada se izgradi, biti daleko lepši i da će prelepi “grad svetlosti” biti u njegovoj senci.

Hitlerova prva i poslednja poseta prestonici Francuske trajala je svega tri sata.

Hitler u Parizu, Foto: Wikipedia

Nemački vojnici popeli su se na vrh tornja kako bi postavili ogromnu zastavu sa svastikom. Zastava je bila toliko velika da ju je kroz svega nekoliko sati pocepao vetar.

Naknadno je postavljena daleko manja, koja je ostala  na tornju sve do 25. juna 1944.

Lift je bio “neispravan” godinama, a popravljen je tek 1946. godine.

Hitler zamalo srušio Ajfelovu kulu

Pošto se odnos snaga promenio 1944. godine i saveznici se opasno približili Parizu, Hitler je naredio svom generalu Ditrihu fon Kultitcu da sravni Pariz sa zemljom. Ovo naređenje se odnosilo i na Ajfelov toranj.

– Grad ne sme pasti u neprijateljske ruke dok ne bude pretvoren u ruševinu – glasila je komanda koju je histerični Adolf Hitler izdao svom generalu.

Ditrih fon Kultitc “Spasitelj Pariza”, Foto: Wikipedia

Na sreću Pariza, ali cele Francuske, Ditrih fon Kultitc je primetio da je naređenje besmisleno i procenio da Hitler više nije uračunljiv tako da je odbio da ga izvrši. Kasnije će zbog ovog poteza biti proglašen za “spasitelja Pariza”, a samim tim i Ajfelovog tornja.