PRIČA IZ ITALIJANSKE ISTORIJE KOJA ĆE VAS ODUŠEVITI: Otkud DUNAV usred RIMA? (FOTO)

Rim - Beograd
Dnevno.rs/Kolaž

U centru Rima nalazi se fontana Četiri reke koju je napravio čuveni skulptor i arhitekta Đan Lorenco Bernini 1651. godine, po narudžbini pape Inoćentija Desetog. Ta fontana već vekovima proslavlja naš lepi plavi Dunav.

 

Lorenco Bernini pobedio je na konkursu za fontanu koju je trebalo izgraditi na trgu Navona, oko egipatskog obeliska koji je u Rim doneo imperator Karakala. Obelisk se nalazio ispred papinog porodičnog dvorca Pamfili i on je odabrao Berninijev projekat koji je pratila i legenda o četiri boga.

Kako to obično biva, izgradnju fontane pratili su i skandali. Gradilište su napadali protestanti koji su kačili satirične pesme i uvrede na račun vlasti i crkve. Osvanuo je i transparent: “Ne želimo obeliske i fontane, hleb je ono što želimo. Hleb, hleb, hleb!” Papa je brzo našao i uhapsio tvorce transparenta i postavio maskirane špijune na trg Navona, da čuvaju gradilište.

Osnova fontane je bazen u čijem središtu se nalazi krečnjačka stena koja drži četiri rečna boga. Iznad njih je obelisk, kao i porodični grb Pamfilijevih, golubica i maslinova grančcica.

 

Četiri rečna boga, po Berninijevoj zamisli, predstavljaju četiri najveće reke sa kontinenata na kojima se tada prostirao papski autoritet – Nil je predstavljao Afriku, Dunav Evropu, Gang Aziju, a Rio de la Plata Ameriku. Svaka od ove četiri statue prepuna je alegorija i metafora.

Gang nosi dugačko veslo koje simboliše plovnost reke. Glava statue koja predstavlja reku Nil umotana je u tkaninu, čime je Bernini predstavio da niko u to doba nije znao gde Nil izvire. Dunav dodiruje papin porodični grb, kao reka koja je najbliža Rimu, dok Rio de la Plata sedi na gomili zlata – simbol bogatstva koje Amerika može da pruži Evropi (uz to, reč ‘Plata’ na španskom znači srebro). Rečnog boga Rija de la Platu napada zmija, od koje se on štiti rukama, što pokazuje strah bogatih da bi im se blago može oteti.

 

Postoji i legenda koju turistički vodiči često ponavljaju – Bernini je, navodno, pozicionirao statuu koja predstavlja reku Rio de la Plata tako da, osim što se štiti od zmije, izgleda i kao da se štiti od pada fasade građevine koja se nalazi naspram njega. Za divno čudo, to je baš crkva Sv. Agnese koju je zidao Berninijev rival Boromini. Međutim, legenda je netačna i to potvrđuje činjenica da je fontana napravljena nekoliko godina pre nego što je Boromini uopšte počeo da radi na crkvi.