KOBNE MARTOVSKE IDE: Baš DANAS se naročito pazite, inače mogu da vam se dogode STRAŠNE STVARI

Martovske ide
Wikipedia

Pazite se! Istorija nas uči da je baš danas napolju neko "opasno vreme" ;)

 

Da li ste čuli za “Martovske ide” i da li znate šta taj termin označava?

Upravo je danas taj dan! Martovske ide je u rimskom kalendaru bio naziv za 15. mart i na taj dan se u Rimu održavala svetkovina u čast boga Marsa koja je podrazumevala i veliku vojnu paradu.

 

Rimljani nisu dane u mesecu brojali redom već su ih određivali prema pojavi mladog meseca. Prvi dan u mesecu je nazivan “kalende”, a dani kada je mesec pun “ide”. U praksi, to je bio svaki 15. u mesecu za mart, maj, jul i oktobar, a 13. za sve ostale mesece u rimskom kalendaru.

Ipak, izraz “martovske ide” dobio je negativnu konotaciju po kojoj se i danas pamti tek nakon što je 15. marta 44. godine pre nove ere u Rimu ubijen car i vojskovođa, Gaj Julije Cezar.

Prema Plutarhu, pre samog atentata Cezar je od nekog vidovnjaka bio upozoren da mu preti opasnost na Martovske ide, ali je to upozorenje zanemario. Na putu ka Pompejevom teataru gde će biti ubijen Cezar je, prema priči, sreo istog mudraca i podrugljuvo mu dobacio kako su “Martovske ide došle”.

– Da, došle su, ali još nisu prošle – odgovorio mu je vidovnjak.

Susret je dramatizovao Vilijam Šekspir u svojoj drami “Julije Cezar”, odakle potiče i izreka koja se održala do današnjih dana – “Čuvaj se Martovskih ida!”

Otada izraz “Martovske ide” služi da opiše opasnost ili nevolju koja preti i koja će se dogoditi u točno određenom trenutku.

Kobne “ide”

Slučajno ili ne, tek “martovske ide” pokazale su se kobnim mnogo puta tokom zabeležene istorije. Na taj dan 1536. sultan Sulejman Veličanstveni je ubio svog velikog vezira i najboljeg prijatelja Ibrahim-paše. Zatim, 1917. godine baš na današnji dan je abdicirao Nikola II Romanov, poslednji ruski car, a 1939. Hitlerovi nacisti su okupirali Češku, Slovačku i Moravsku.