MEMOARI POSLEDNJEG PREŽIVELOG HITLEROVOG TELOHRANITELJA: “Firer je bio nežan čovek i odličan šef”

Rohus Miš
en.wikipedia.org/ (WP:NFCC#4)

Rohus Miš bio je do svoje smrti 2013. posednji preživeli iz Hitlerovog bunkera, a sad su mu izašli memoari

 

Jedan od osoblja iz bunkera koji je bio prvi koji je video mrtvo telo Adolfa Hitlera, opisao je poslednje minute firerovog života do intimnih detalja.

Independent je objavio njegovu priču iz upravo objavljene knjige “Hitlerov poslednji svedok: Meomoari Hitlerovog telohranitelja” u kojoj Rohus Miš objašnjava kako je nacistički vođa kazao svim vojnicima da su oslobođeni obaveze lojalnosti, te da želi da njegovo telo kremiraju. Potom se ubio.

Miš je 2013. pre nego što će umreti u svojoj 96 godini, bio poslednji preživeli iz Hitlerovog osoblja. Telefonski operator, bio je na dužnosti u Hitlerovom bunkeru 30. aprila 1945. kada je general Kajtel poslao poruku da vermaht nije uspeo probiti sovjetsko okruženje Berlina i da je kraj Drugog svetskog rata neizbežan.

– Kratko nakon toga, Miš je čuo Hitlera kako tiho govori Bormanu i ostalima, visokim nacistima. Okrenuo se i video da je Hitler ušao u svoju kancelariju. Eva, u tom trenutku novopečena gospođa Hitler, pratila ga je – kazao je urednik knjige Martin Majs.

– Miš je video kako Oto Gunše, Hitlerov ađutant, zatvara vrata iza tek venčanog para. Gunše je rekao Mišu da šef ne želi da ga iko ometa – ispričao je urednik.

Gunš je inače onaj Hitlerov sluga iz SS-a visok preko dva metra iz filma “Der Untergang”.

– Hitler se rukovao s Gunšom i rekao mu da su svi vojnici sada oslobođeni obaveze lojalnosti – priča dalje Majs.

Ono što je Hitlera u tom trenutku najviše brinulo bilo je, a to je rekao svom ađutantu, da nipošto ne želi dopustiti da mu telo nakon smrti javno mrcvare kao što je bio slučaj s Musolinijem. To je bio i razlog zašto je insistirao na tome da ga spale.

– Svi u bunkeru nervozno su čekali. A onda je nastala nekakva gungula. Vrata kancelarije su se otvorila i Miš je pogledao unutra – pričao urednik.

Evo kako je Miš opisao prizor:

“Pogled mi je prvo pao na Evu. Sedela je sa skupljenim nogama, glava joj je bila nagnuta prema Hitleru. Cipele su joj bile ispod sofe. A pored nje… mrtav Hitler. Oči su mu bile otvorene i kao da je zurio, glava mu je pala malo napred.”

Memoari opisuju i kako je Miš jednom prilikom naišao na Evu u laganoj spavaćici u gostinjskoj sobi koja je bila povezana privatnim prolazom s Hitlerovom sobom. A ona je samo stavila prst na usta, signalizirajući mu da ostane tih i ništa ne govori.

Miš je mislio da će dobiti otkaz zbog toga. Kazao je i da je jednom prilikom čuo kako se Eva i Magda Gebels zaklinju da će umreti uz svoje supruge. Tako je i bilo.

Miš je nakon pada Berlina završio u sovjetskom zarobljeništvu i osam godina proveo u radnom logoru.

O Hitleru je do kraja života govorio nežno, kao o “odličnom šefu”, nežnom i nimalo brutalnom. Bio je posednji preživeli iz bunkera nakon što je 2008. preminuo Zigfrid Kipe.