DA LI STE I VI “IDIOT”? Danas svi treba da znaju koje je PRAVO ZNAČENJE ove reči!

Partenon - stara Grčka
Pixabay.com

Reč "idiot" označava nekoga ko je budalast, glup ili neuk, neupućen. Ova reč ima grčke korene i njeno pravo značenje će vas iznenaditi.

 

Pravo značenje termina “idiot” zapravo i te kako ima smisla i može se reći da je u uzajamnoj vezi sa današnjom definicijom.

U staroj Grčkoj, u Atinskom polisu, bilo je normalno i veoma poželjno da se građani bave društvom i politikom. Svi su stremili ka tome da budu aktivni, a oni sebični i apolitični bili su izrugivani.

Oni koji se nisu bavili političkim i društvenim temama nazivani su idiotima (ΙΔΙΩΤΕΣ). Taj termin potiče od reči “idios” (ΙΔΙΟΣ), što znači “sam” odnosno – “gleda samo sebe”. Ukoliko ne pokazujete nikakvu društvenu odgovornost i političku svest vi ste smatrani ravnodušnim, neukim i neobrazovanim čovekom.

Na latinskom jeziku ta reč transkribovana je u “idiota” i koristi se za imenovanje neobrazovane, neupućene osobe koja nema ni truni iskustva.

Uzevši u obzir ove originalne definicije, nije teško doći do zaključka da moderno značenje termina “idiot” nije mnogo daleko od njih.