NIKAD VIŠE SAMI: Nova aplikacija će vas “PRATITI” DO KUĆE kada se vraćate KASNO NOĆU

aplikacija companion
Print screen/You Tube

Desetine hiljada ljudi širom sveta koriste novu mobilnu apliakciju koja im omogućuva da ih prijatelji prate kući noću kad se ne osećaju baš najsigurnije.

 

“Companion” aplikacija, koju je osmislilo petoro studenata sa Univerziteta u Mičigenu, omogućava povezivanje s prijateljima ili članovima porodice putem telefona koji onda mogu da prate kretanje i lokaciju korisnika u svakom trenutku, kao i da reaguju ukoliko dođe do opasnosti.

Zanimljivo je da prijatelji i članovi porodice od kojih zatražite ‘pratnju’ mogu, ali i ne moraju da imaju instaliranu aplikaciju koja je dostupna kako za iOS, tako i za Android uređaje.

Korisnik čak može da pošalje nekoliko zahteva prijateljima ili članovima porodice u slučaju da neka osoba baš u tom trenutku bude zauzeta ili nije uz telefon. Kontaktirane osobe dobiće sms sa hiperlinkom koji ih onda spaja na interaktivnu mapu na kojoj mogu da vide kretanje osobe koja ih je zamolila da je ‘otprate’ kući.

Ukoliko korisnik kojem je potrebna ‘pratnja’ zastrani s puta, padne, neko ga gurne, počne da trči ili mu/joj neko istrgne slušalice iz telefona – aplikacija će prepoznati ove promene u kretanju i zatražiti potvrdu da je sve OK. Ukoliko korisnik ne pritisne dugme OK na telefonu u roku 15 sekundi, kad će isto pitanje postaviti opet, mobilni će se pretvoriti u lični alarm koji pušta glasne zvukove koji bi mogli da preplaše nasilnike, a nudi i opciju automatskog pozivanja policije.

U isto vreme, aplikacija šalje upozorenje i osobama od kojih ste zatražili ‘pratnju’ koja onda može da pozove policiju ili nazove da proveri da li je sve sa vama ok.

Aplikaciju koriste i žene i muškarci, u SAD, ali i širom sveta. Roditelji je koriste na telefonima svoje dece, a neki čak smatraju da bi im pomogla u slučaju starijih roditelja koji se ponekad izgube.

Iako je aplikacija i dalje besplatna, dizajneri zarađuju tako što se povezuju sa fakultetima i njihovim službama sigurnosti. Nadaju se da će se povezati sa svakim univerzitetom u zemlji, njihovim službama sigurnosti kao i lokalnim policijskim stanicama i službama hitne pomoći.