DA LI STE SE IKADA ZAPITALI: Zašto Gugl verzije Androida naziva po SLATKIŠIMA?

Android
Pixabay.com

Android - popularni operativni sistem za mobilne telefone postoji već 10 godina i isto toliko nas oduševljava nazivima svojih verzija.

 

Svaki put kad ažurirate Android na svom mobilnom telefonu verovatno primetite i njegov naziv – Jelly Bean, KitKat, Lollipop, Marshmallow… Sve verzije ovog operativnog sistema dobijaju nazive po slatkišima.

Priča se da je Android osmislio Endi Rubin, bivši zaposlenik Epla koji je tamo dobio nadimak Android zbog ljubavi prema robotima. Endi je voleo i slatkiše pa je zato, navodno, njegova ideja bila da po njima nazove verzije operativnog sistema. Međutim, 2012. godine Android je preuzao Sundar Pičaj ali je tradicija opstala.

Kada su priupitani za ovu poslastičarsku-IT smicalicu, zvaničnici kompanije Gugl, koja proizvodi ovaj operativni sistem, rekli su da će to ostati interna stvar tima developera, uz kratko objašnjenje da “Android kao operativni sistem održava milijarde pametnih telefona i tableta koji naš život čine slađim”. Tada su najavili i da će sve verzije uvek biti nazivane po slatkišima i to po abecednom redu.

I, zaista, sve je krenulo kada su prve dve verzije Androida dobile nazive Astro i Bender, ali su zvanično preimenovane u A i B, zbog lakše registracije patenta. Već treće ažuriranje operativnog sistema, u avgustu 2009. godine ponelo je naziv “Cupcake” – mafin. Ređali su se potom “Donut” (krofna), “Eclair” (ekler), “Froyo” (smrznuti slatki jogurt), “Gingerbread” (medenjak), “Honeycomb” (košnica), “Ice Cream Sandwich” (sendvič sa sladoledom), “Jelly Bean” (gumena bombona), “KitKat”, “Lollipop” (lizalica), “Marshmallow”, “Nougat”, a krajem avgusta ove godine pojavio se i Android 8.0 – Oreo.

Mnoge tehnološke kompanije vole da koriste slične smicalice. Tako Majkrosoft za svoje apdejtove koristi nazive gradova i mesta, a Epl nazive velikih mačaka (jaguar, panter, lav…). Čak je i Stiv Džobs, kada je počinjao sa firmom “NeXT Computers” sam sebi dao kodno ime – Big Mac – i tako zaradio tužbu od MekDonaldsa.