NOVA JEDINICA ZA MERENJE VREMENA: Novi PROIZVOD FEJSBUKA mogao bi zauvek da promeni svet!

fejsbuk
Pixabay

Novi proizvod iz kompanije Marka Cukerberga mogao bi da zauvek promeni svet.

 

Iako bi mnogi korisnici mogli biti iznenađeni novim proizvodom, njegov dolazak na svet deo je potpuno logičnog sleda događaja. Jedna od najuspešnijih komapnija na svetu ne želi da svoju poslovnu dominaciju ograniči samo na društvene interakcije, distribuiranje vesti i reklamiranje na internetu, već želi da kreira i novu jedinicu za merenje vremena, mlađu rođaku već dobro poznatih sekundi, minuta i sati, piše PC Press.

Na taj način Fejsbuk nastoji da pripitomi ono što je još uvek nekontrolisano na svetu – tok vremena.

Tako je “Flick” definisan kao „najmanja jedinica za merenje vremena, koja je ipak veća od nanosekunde“, te predstavlja 1/705.600.000 deo sekunde. Poređenja radi, nanosekunda je 1/1.000.000.000 deo sekunde, pa je Flick oko 1,41723356 nanosekundi duži.

I dok se obični korisnici pitaju šta nije u redu sa regularnim sekundama, pa i nanosekundama, da je moralo da se dira u tok vremena, Facebook tvrdi da je bilo neophodno da se izmisli nova jedinica za merenje. Najpre zbog toga što je sekunda jedna od retkih jedinica koje su univerzalne širom sveta, te svih sistema mera.

Naziv nove jedinice predstavlja skraćenicu od “frame-tick,” a osmišljena je da pomogne u merenju trajanja pojedinačnih video frejmova. Tako će ova jedinica moći da se koristi bilo da se radi o video sadržajima od 24 Hz, 25 Hz, 30 Hz, 48 Hz, 50 Hz, 60 Hz, 90 Hz, 100 Hz, ili od 120 Hz, te da dovede do bolje sinhronizacije.

Programeri već koriste alatke u okviru C++, a kako bi rešili problem sinhronizovanja frejmova, ali se najtačnije moguće vreme tu ipak meri samo u nanosekundama, što ne omogućava potpuno preciznu sinhronizaciju. Ideja o kreiranju nove jedinice za merenje rodila se prošle godine, te se još tada o njoj raspravljalo na Facebook-u. Stručnjaci procenjuju da bi ona u teoriji mogla da bude korisna, ali ostaje da se to potvrdi i u praksi.