Vesti  IT

STRUČNJACI UPOZORAVAJU: Rudarite bitkoine za hakere, a da to i NE ZNATE

Hiljade internet sajtova zaraženo je malverom koji koristi snagu računara za stvaranje i rudarenje kriptovaluta, što je vrsta diskretne piraterije koja se ubrzano širi, upozorili su eksperti za sajberbezbednost.
Autor: Beta Foto: pixabay.com
Vreme: 13:48h | 13. februar. 2018.
0

 

 

Jedan od najznačajnijih takvih napada, koji je uticao i na vladine sajtove, otkrio je ovog vikenda britanski istraživač u polju informatičke bezbednosti Skot Helm.

 

Ta vrsta malvera koristi snagu računara za stvaranje kriptovaluta, poput popularnog bitkoina, a zatim ih hakeri preuzimaju bez znanja vlasnika računara.

 

Prema Helmu, na taj način je napadnuto više od 4.000 sajtova, među kojima i sajt britanske agencije za zaštitu podataka ili američkih saveznih sudova.

 

On je u svom blogu objasnio da su hakeri uspeli da napadnu toliko sajtova tako što su zarazili plag-in, softver koji računari koriste da bi efikasnije obavljali zadatke.

Tim virusom su oni generisali monero, jednu od najcenjenijih kriptovaluta na finansijskim tržištima.

 

Britanska filma TekstHelp (TextHelp), tvorac plag-ina o kome se radi, saopštila je da je deaktivirala proizvod pošto je otkrila "pokušaj ilegalnog generisanja kriptovalute".

 

- To je krivično delo i potpuna istraga je u toku - navodi se u saopštenju kompanije.

Uspeh kriptovaluta je učinio takve napade veoma korisnim za hakere koji se tako mogu obogatiti u potpunoj tajnosti.

Komentari

Nije moguće komentarisati vesti starije od 5 dana.