SUMNJATE DA SU VAM HAKOVALI PROFIL? Ako je vaša lozinka PROVALJENA onda se sigurno nalazi OVDE!

lozinka
Pixabay.com

Ukoliko sumnjate da vam je bar jednom profil na društvenim mrežama bio hakovan, ovo je pravi način da to proverite.

 

The Pwned Passwords će vas obavestiti o tome da li je vaša stara lozinka ikada bila kompromitovana, a dovoljno je samo da je unesete u polje za pretragu.

Pwned Passwords je osmislio inovator Troj Hant. Objašnjavajući svrhu alata on kaže da je u zahtevu da se promeni “memorisana tajna” najvažnije uporediti je sa “bliskim vrednostima” za koje se pouzdano zna da se najčešće koriste, koje su očekivane ili zbog svoje jednostavnosti kompromitovane.

Prošle nedelje je stoga objavio listu sa više od 500 miliona “provaljenih” lozinki. 

Alat prilikom pretrage ne upoređuje čitavu lozinku, nego samo prvih pet znakova i taj niz upoređuje sa ostalim lozinkama u sistemu.

Ako i postoje podudaranja to ne mora značiti da je račun kompromitovan nego samo da još neko koristi istu lozinku, piše CNET.

Ovakvi alati postaju sve popularniji, pogotovo nakon objava velikih kompanija, poput Yahoo-a i Equifax-a, o ogromnom broju računa koji su hakovani. Yahoo je prošle godine objavio da je 2013. hakovano čak 3 milijarde naloga što je najveći hakerski poduhvat ikada. Equifax je pak objavio prošle godine da su hakeri otuđili informacije o imenima, adresama, kreditnim karticama čak 143 miliona Amerikanaca.

Važno je napomenuti da Pwned Passwords pretražuje informacije samo o tome je li vaša stara lozinka bila provaljena dok je bila aktivna na nekom od vaših naloga. Ako je vaša lozinka dovoljno duga i unikatna, kako se i preporučuje da bude, verovatnoća da neko ima istu je minimalna. Stoga ako Pwned otkrije podudaranja, imate razloga za zabrinutost.

Nije preporučljivo proveravati sigurnost trenutne lozinke bilo kog ličnog naloga, jer nikada nije sigurno takve podatke deliti sa trećom stranom, makar se radilo i o ovakvom alatu.