PAZITE ŠTA RADITE: Ove aplikacije su pravi MAMAC ZA VIRUSE!

Google Play Store
Printscreen

Dva puta razmislite pre nego što instalirate neku od ovih aplikacija!

 

Aplikacije vremenske prognoze

Aplikacije vremenske prognoze postale su vrlo popularne, ali otkriveno je da u njima postoji mnogo virusa. Na primer, otkriven je slučaj kada je vremenska prognoza imala ugrađenu trojansku mrežu koja je prikupila podatke s telefona vlasnika i poslala je napadačima. Uglavnom su zainteresovani za podatke o kreditnoj kartici. Mnogo je lakše i brže proveravati vremenske prognoze putem brauzera.

Aplikacije društvenih mreža

Ove aplikacije troše mnogo energije i ubijaju bateriju i tako usporavaju pametne telefone. Na primer, mnogim korisnici Facebooka više vole mobilnu verziju na brouzeru nego zvaničnu aplikaciju.

Optimizatori ili aplikacije koje ‘čiste’ memoriju

Clean Master i ostali optimizatori služe brisanju predmemorije i nepotrebnih programa. Međutim, većina modernih telefona već ima tu funkciju u svom sistemu što te aplikacije čini beskorisnima. Takođe smanjuju trajanje baterije i neće ubrzati sistem, nego ga usporiti. Sve što vam ostaje su – oglasi.

Antivirus programi nepoznatih programera

Kada su se pojavili hakerski napadi na telefone, razvedrilo se i mobilnim antivirus programima. To je funkcionisalo neko vreme dok se i hakeri nisu setili i stvorili lažne antivirus aplikacije preko kojih su neometano krali lične podatke korisnika, pa čak i potpuno blokirali telefone.

Brauzeri sa dodatnim opcijama

Ova kategorija uključuje brauzere sa opcijama kao što su gledanje videozapisa i streaming. Međutim, takve aplikacije imaju dva ozbiljna nedostatka. Prvo, broj ugrađenih oglasa neverovatno je visok. Drugo, aplikacije zahtevaju pristup mnogim delovima sistema, čak i upravljanju pozivima.

Detektori laži

Te aplikacije ne smete shvatiti ozbiljno jer su stvorene samo za zabavu. Možda će u budućnosti, ako svi telefoni budu opremljeni biometrijskim senzorima, moći da pročitaju promenu brzine otkucaja srca prilikom odgovaranja na pitanja. Za sada mogu samo da skrate vek baterije. Isto tako, tim aplikacijama ne treba pristup vašim kontaktima i ličnim podacima, pa ako aplikacija poput ove zatraži pristup, nemojte je instalirati.

Defragmentacijske aplikacije

Aplikacije za defragmentaciju na telefonima ne čine mnogo jer ne postoji hard disk za defragmentaciju istih, pa mogu samo da analiziraju koliko prostora određeni programi zauzimaju. Osim toga, ove aplikacije koriste resurse telefona i mogu prikupljati osobne podatke.