PRIMEĆUJETE DA VAM JE INTERNET SLABIJI: OVAJ PROGRAM pouzdano utvrđuje da li vam KRADU SIGNAL!

ruter
pixabay

Ukoliko vam je internet usporen a koristite WI-FI signal jedan od mogućih razloga je neko krade signal sa vašeg rutera. Iako niste na istoj mreži, drugi uređaji mogu smetati vašem.

 

Nakon što ga instalirate, alat Who Is On My Wi-Fi , može da skenira okolinu prema unapred postavljenom rasponu IP-a ili celokupnu mrežu u blizini.

Dobićete IP i MAC adrese, nazive računara, status veze i drugo. Proverite koji su uređaji vaši, a koji su potencijalni šverceri.

Da stvar bude zabavnija, ne morate da imate prava pristupa administratora da biste ga koristili – čak i ako ste običan korisnik, možete ga pokrenuti i videti ko sve “visi” na mreži, piše Lifehacker.

Naravno, sve to vam nije potrebno za vašu kućnu mrežu. Posumnjate li da neko koristi vaš Wi-Fi ili je otkrio koju šifru koristite, možete to otkriti tako što ćete se ulogovati na ruter i proveriti.

Aplikacija bi mogla da bude korisna u slučajevima kad koristite tuđi Wi-Fi, proveravate drugu mrežu osim svoje ili ste jednostavno radoznali.

I pripazite – pre no što krenete da njuškate po mreži na poslu, imajte na umu da biste time mogli da stvorite uzbunu u sektoru zaduženom za IT i naljutiti ljude koji u njemu rade.

Who’s On My Wi-Fi je besplatan, a za rad treba Microsoftov .NET framework.