Ove stvari vam pre vremena uništavaju uređaje i gedžete

lap top
print screen/you tube.com/Mashable News

Pogledajte, neke greške činite nesvesni činjenice da su pogrešne - iznenadićete se!

 

Poučeni dosadašnjim iskustvom stečenim radom na našoj rubrici Tips & Tricks, dajemo vam ukratko pregled najčešćih grešaka koje svi pravimo tokom korišćenja mobilnih telefona, drugih uređaja i gedžeta. Više o svakoj saznaćete klikom na link u tekstu, a počnite da se pridržavate dobijenih saveta već sad!

– Puštate da telefon/tablet da se potpuno isprazni
Nije dobro, jer je dokazano da nove baterije nemaju efekat pamćenja i da ih je najbolje puniti kad padnu na 10, 20 odsto kapaciteta, pa skoro do vrha, ne i do 100 odsto. Ako se pridržavate ovih pravila baterija će trajati duže i što se kapaciteta i životnog ciklusa tiče.

– Ne isključujete punjač iz utičnice
Ne ostavljajte punjač uvek u utičnici zbog bezbednosti i konstantnog trošenja struje. To jeste mala količina struje, ali pomnožena sa milionima punjača koji svakodnevno „verglaju u prazno“ brojka nije više tako mala, zar ne?!

– Koristite “lažne” punjače
Ako se originalan punjač pokvario – kupite nov, ali originalan. Punjač koji kupite za 400 ili nešto više dinara u sumnjivoj prodavnici ne samo da vas izlaže riziku po bezbednost, nego može da ošteti bateriju uređaja i sam uređaj.

– Formirate bateriju
Oh, u kom veku ste to čuli?! Ne, nema potrebe formirati baterije današnjih telefona – ko vam to kaže nema pojma o tome čime se bavi ili, jednostavno, želi da vas muči. Recimo…

– Držite Laptop uvek na punjaču
Nema potrebe zatim – čak ga isključujte i punite, kao što to činite s mobilnim telefonom. Konstantno držanje laptop baterije priključenom na utičnicu smanjiće njen radni vek, dokazano!

– Koristite laptop na krilu
Ne, ne i ne! Otvori na laptopu moraju da „dišu“ tj. izbacuju topao vazduh iz unutrašnjosti. Ako to nije slučaj dolazi do pregrevanja. Najgori scenario jeste korišćenje laptopa na jastuku, ćebetu… Ne morate da kupite držač za računar, koristite nešto ravno i čvrsto, da ostane dovoljno mesta između podloge i računara da bi vazduh cirkulisao.

– Okrećete telefon ekranom ka suncu
To niti je dobro za ekran niti za bateriju. Pregrevanje tj. visoke temperature (uz vodu) su jedan od najčešćih uzroka kvarova. Telefon uvek stavite  na hladniju površinu, koja nije direktno pod sunčevom svetlošću.

– Nosite svoje gedžete u kupatilo
Slušanje muzike u kupatilu dok se tuširate neće oštetiti uređaj prvi put, ali radite li to često verovatno ćete izazvati kvar, jer se vodena para uvlači u unutrašnjost uređaja i kondenzacijom može da ošteti unutrašnje delove trajno (ili privremeno).

– Priključujete punjač kako stignete
Totalno pogrešno! Prvo priključite punjač u utičnicu, a nakon toga u uređaj.

Punite bateriju telefona pogrešno, ovako bi trebalo!
 

– Brišete telefon/monitor/ekran čime stignete
Nikako! Sredstva za ribanje prozora, recimo, često sadrže hemikalije koje mogu da oštete ili ekran uređaja ili i ekran i kućište, u zavisnosti od završne obrade. Nikad ne prskajte tečnost direktno na uređaj, nego prvo na krpu, a potom očistite uređaj tek vlažnom krpom, nakon čega ćete ga obrisati suvom krpom. Koristite za brisanje proizvode namenjene brisanju ekrana i IT opreme.

– Ne koristite UPS
Trebalo bi da, ako živite u području u kojem često nestaje struja, nabavite Uninterruptible Power Supply (UPS) koji će uređaje sačuvati od električnih šokova i „ispeglati“ struju tako da uređaj uvek ima kvalitetno napajanje, bez varijacija u naponu.