BRŽE SAČEKATE PREVOZ NEGO ŠTO UČITATE APLIKACIJU? Vreme je za OSLOBAĐANJE MEMORIJE telefona!

društvene mreže
pixabay.com

Osim toga što je telefon sporiji kada je prepun, aplikacije na njemu prestaju da dobijaju nadogradnje na novije verzije, takozvani - apdejt. Evo šta sve morate da učinite kako biste sprečili da se to dogodi.

 

Pametni telefoni danas nemaju dovoljno prostora pa se interna memorija gotovo svakog telefona vrlo brzo napuni, a učestala obaveštenja o nedostatku memorije znak su da je potrebno da napravite “generalno čišćenje”. 

Nedostatak prostora ume da bude poprilično frustirajuć, jer zbog nedostatka memorije ne možete da skladištite fotografije, videozapise, niti da preuzimate nove aplikacije, piše zimo.dnevnik.hr. Kako biste ovo izbegli, evo nekoliko korisnih trikova kojima ćete vrlo jednostavno osloboditi prostor na telefonu ili tabletu i uvek imati dovoljno mesta za skaldištenje podataka.

1. Izbrišite aplikacije i igre koje ne koristite

Jedan od najlakših načina kojima ćete osloboditi nekoliko megabajta prostora jeste da uklonite aplikacije i igre koje vam više ne trebaju ili ih jednostavno ne koristite. U postavkama vašeg uređaja možete proveriti koje aplikacije zauzimaju najviše prostora, pa na osnovu tih informacija možete odlučiti koje ćete eliminisati.

Prostor koji zauzima svaka aplikacija označen je ispod naziva svake aplikacije i to je prostor koji biste dobili brisanjem aplikacije. Ako niste sigurni koje vam aplikacije ne trebaju, proverite kada ste ih poslednji put uključili i rešite se svih onih koje niste koristili duže vreme.

 

2. Prebacite fotografije ili videozapise negde drugde

Ako već neko vreme koristite isti telefon, onda su velike šanse da ste snimili veliki broj fotografija i videozapisa koji mogu zauzeti poprilično prostora pa bi najbolje rešenje bilo da ih prebacite na računar i da nepotrebne obrišete. 

 

3. Koristite “oblak”

Ako su fotografije i muzika najveći konzumenti memorije telefona, onda ih jednostavno “dignite na oblak”. Google Photos je besplatna aplikacija koja radi na svim operativnim sistemima i nudi beskonačan prostor za fotografije i videozapise do 16 MPx i 1080p videozapise. Drugi servisi koji se plaćaju uključuju Appleov iCloud (radi samo na iPhone uređajima), Microsoftov OneDrive, Amazon Photos i Dropbox.

Keš memorija (engl. cache memory) brza je priručna memorija za privremeni smeštaj instrukcija i podataka potrebnih procesoru koja rešava nesklad između brzine procesora i radne memorije. Ta ista memorija ponekad može da napravi probleme. Za ubrzanje i ukupno poboljšanje rada uređaja trebalo bi je povremeno očistiti.

4. Očistite keš memoriju

Ako je vaš telefon nekada radio kao ‘lud’, a sada je poprilično usporio, učitavanje Interneta čini se kao večnost, prebacivanje između aplikacija ili na radnu površinu kao čekanje javnog prevoza, verovatno je vreme za čišćenje keš memorije ili, u gorem slučaju, šetnje do servisa.

Ako ste uočili usporavanje rada sistema, čudno ponašanje aplikacija ili rušenje, sporo učitavanje ili pretraživač ne pokazuje najnovije vesti, vreme je za brisanje keša. Postoji puno načina na koje možete brisati predmemorije aplikacija i pretraživača, a jedna od boljih Android aplikacija je All In One Toolbox Cleaner koja čisti istoriju pretraživača, prazne mape, SMS, logove poziva, temp datoteke i SD karticu. Ne zauzima puno interne memorije, delotvornija je od Clean Mastera i vrlo jednostavna za upotrebu. 

 

5. Koristite MicroSD karticu

Korišćenje MicroSD kartice kao dodatne memorije za skladištenje nije trajno rešenje, ali će svakako pomoći kod problema manjeg kapaciteta interne memorije. Kada povežete MicroSD karticu s telefonom, sve fotografije i videozapisi mogu se direktno skladištiti na karticu, a sve ostale datoteke mogu biti preusmerene na MicroSD kako bi se memorija telefona oslobodila za datoteke koje su vam važnije.

6. Povremeno resetujte telefon

Ne postoji savet ni trik koji će prostor na telefonu osloboditi kao vraćanje na fabričke postavke. Resetovanje telefona jedini je način da ga vratite u besprekorno stanje u kojem je bio kada ste ga prvi put kupili.

Ipak, ne zaboravite da se resetovanjem telefona brišu apsolutno svi podaci koje imate na njemu, od SMS poruka do svih aplikacija, preko fotografija, videozapisa i muzike pa pre resetovanja preporučujemo da sve što imate na telefonu sačuvate negde drugde (računar, eksterni disk ili cloud) kako ne biste izgubili bitne stvari.