TEHNOLOGIJA NAPREDUJE! Uskoro će baterija na mobilnim telefonima trajati i do 3 meseca

Punjenje mobilnog telefona
Pixabay.com

Univerzitet Mičigen razvio je nov materijal koji poseduje ogroman energetski potencijal. Od ovog materijala mogu se praviti baterije koje bi u budućnosti zahtevale punjenje na svaka tri meseca.

 

Naši pametni telefoni su svakog dana sve pametniji i kvalitetniji, ali svi imaju jednu slabu tačku: zahtevaju mnogo struje jer ih svakog dana moramo puniti. Međutim, uskoro će i tome doći kraj. Kada bi pomenuta tehnologija stigla na tržište, telefoni bi se punili na nekoliko meseci.

Naučnici sa Univerziteta Mičigen i Kornel razvili su takozvani “magnoelektrični multimetal“. Umesto konstantnog toka struje, ovaj materijal daje samo kratke impulse.

Tako bi kompjuteri i pametni telefoni trošili oko 100 puta manje energije nego ranije.

Da bi se bolje razumeo način funkcionisanja ove tehnologije, treba konsultovati doktora fizike. U jednoj studiji naučnici opisuju različite slojeve između kojih se stvara tanak magnetski film.

 

Ovaj film menja punjenje između pozitivnog i negativnog pomoću malih električnih impulsa. Tako bi kompjuterski procesori mogli značajno efikasnije obraditi uobičajene kombinacije nula i jedinica, koje čine osnovu svakog čipa. Kako navodi američki portal Thrillist, jedan ajfon bi se tako punio tek na svaka tri meseca.

Ipak, dok ova tehnologija sa novootkrivenim materijalom zaživi, proći će nekoliko godina. Smatra se da će, zahvaljujući ovoj tehnologiji, potrošnja električnih uređaja za nekoliko godina biti duplo manja.