Oni su prodali više ploča od Rolingstonsa, a kladimo se da nikada niste čuli za njih!

Njihovu najslavniju melodiju čuli ste bezbroj puta, samo verovatno niste imali predstavu da su oni tvorci iste. Takođe, kladimo se da nikada niste mogli ni da zamislite da nikada niste čuli za bend čije su pesme i ploče objavljivanije od legendarnih Stonsa!

 

Slavko Avsenik prava je legenda Slovenije. Sa svojim bratom osnovao je jednu od najlavnijih i najuspešnijih grupa svih vremena. Znaju ga i Austrijanci, Poljaci, Česi… Međutim, manje je poznato da je njegova grupa Avsenik ušla u Ginisovu knjigu rekorda kao bend koji je prodao najviše ploča u istoriji.

Sticajem okolnosti, nikada nisu posebno prošli na srpskom tržištu, budući da polka nije preterano popularna na našem podneblju.

Ekipa portala Dnevno.rs se na svom proputovanju po Sloveniji zatekla u muzeju Avsenika. Fascinantno je zaista koliko je muzej posećen. Impozantan broj ploča, nagrada i priznanja ovom bendu može se videti u svim prostorijama, a pored muzeja i dalje žive potomci Slavka. Sam Slavko živi u neposrednoj blizini, i mirno “gazi” staračke dane, budući da ove godine puni 86 godina.

Njega su nasledili unuci, koji i danas nastupaju. Kako smo saznali, bend je toliko popularan, da su rasprodati unapred do godinu dana!

Ukoliko vas put nanese put Slovenije, na proputovanju kroz ovu malu ali čarobnu zemlju, nemojte propustiti priliku da prođete kroz Begunje na Gorenjskom, i obiđete ovaj fantastični muzej. Vodič će vam dati pregršt neverovatnih informacija o muzičkom slovenačkom fenomenu.

Ukoliko i dalje niste sigurni da znate o čemu se radi, poslušajte ovu dobro poznatu numeru: