OBAVEZNE U SVAKOM DOMU: Ove biljke cvetaju samo zimi i imaju neverovatnu moć

Ciklame
Pixabay.com

Dok cela priroda spava, vaš dom će doživeti eksploziju boja u sred zime

 

Postoje vrste sobnih biljaka koje, uz pravilnu negu, zimi lepo napreduju, a njihovi cvetovi predstavljaju savršenu dekoraciju u domu. Ako želite da u svoj dom tokom zimskih dana unesete letnje boje, odaberite vrste sa cvetovima omiljenih boja i pravilno ih pripremite za sadnju.

Treba znati da nekoliko vrsta dekorativnih biljaka sjajno uspeva u kućnim uslovima, a uz pravilnu negu cvetaće tokom čitave zime.

1. Zanosna ljubičica

Ljubičice su vrlo dekorativne i cvetaju mnogo duže nego bilo koje druge zimske biljne vrste. Od jeseni do proleća daju mnogobrojne cvetove, a vrlo lepo uspevaju ako ih gajite u saksijama, žardinjerama kraj prozora ili visećim saksijama. Retko se gaje pojedinačno, već se najčešće uparuje nekoliko saksija ljubičica u raznim bojama – ljubičastoj, beloj, plavoj, crvenoj, narandžastoj i žutoj. Jesen je idealno vreme da ih zasadite, a u kući odlično uspevaju na sunčanom ili delimično tamnom mestu, koje je toplo i zaštićeno od prekomernih direktnih sunčevih zraka.

Ovoj biljci prija optimalna sobna temperatura od otprilike 18 do 25 stepeni. Uvenule cvetove i listove treba redovno uklanjati. Cveće zalivajte vodom koja je odstojala na sobnoj temperaturi i to tako što saksiju stavite na pola sata na podmetač napunjen vodom, a zatim iz njega odstranite višak vode. Tokom cvetanja proredite zalivanje, ali ne dozvolite da zemlja bude suva. Ova biljka ima dlačice na listovima pa ih nemojte orošavati, a saksiju je najbolje da držite na vlažnim kamenčićima.

2. Ciklama 

Biljka ciklama cveta zimi i ima zaista neodoljiv cvet. Ciklama zahteva svežije prostorije i temperature oko 10 ili 15 stepeni. Voli severne delove stana i najbolje je da je stavite pored prozora. Ovoj biljci prija kada je zemlja u saksiji u kojoj se nalazi vlažna, a najbolje je saksiju uranjati u vodu kako bi biljka pokupila onoliko vlage koliko joj je potrebno. Saksiju možete držati i na vlažnim kamenčićima. Vazduh u prostoriji vlažite raspršivačem, nikako direktno na biljku. Tokom cvetanja, od jeseni do proleća, smanjite zalivanje. Ciklama je tada osetljivija na visoku temperaturu i suvi vazduh, kao i na centralno grejanje i promaju. Ciklame tokom zime zalivajte samo u tanjirić koji se nalazi ispod saksije.

3. Azaleje 

Šarmantne azaleje gajite sa mnogo vode i pažnje da nikad ne budu izložene direktnom suncu. Busen ne sme da im bude sasvim suv, a biće dovoljno da ih zalivate svaki drugi dan i suvišnu vodu prosipate iz tacne. Saksiju možete da uronite u vodu sobne temperature, sve dok mehurići prestanu da izlaze. Trebalo bi da precvetale cvetove uvek pažljivo odlomite ili odsečete makazama. Od sredine maja azalejama prija svež vazduh na otvorenom pa ih, ako imate mogućnosti, iznesite napolje. Pre prvih mrazeva saksiju unesite u kuću, na hladno i svetlo mesto, a u toplije prostorije možete je preneti tek kada pupoljci počnu da dobijaju boju. Okvirna temperatura koja im prija je od 13 do 18 stepeni. Azaleje ne smeju da budu u direktnom kontaktu sa zagrejanim vazduhom, a kao znak da im nešto ne prija primetićete opuštene cvetove.

4. Madagaskarski jasmin 

Da bi uspevao u kućnim uslovima i cvetao tokom zime, ova vrsta jasmina traži mnogo svetla, ali je treba skloniti od direktnih sunčevih zrakova. Vole mesta pored prozora, a prija im temperatura od oko 13 stepeni Celzijusa i zalivanje jedanput nedeljno vodom sobne temperature bez kamenca. Leti je zalivajte dva do tri puta nedeljno, a prihranjujte na dve nedelje. Stavite je na mokre kamenčiće i time osigurajte stalnu vlažnost vazduha. Madagaskarskom jasminu ne prija promaja i duvanski dim, već sveži prostori optimalne temperature.

5. Sobni zvonćič 

Biljka sobni zvončić u prostor unosi radost, a za njeno lepo napredovanje povoljno je gajenje na istočnoj i severnoj strani kuće. Dok cveta morate je zaštititi od direktnih sunčevih zraka. Kako bi stalno cvetala potrebno ju je jedanput nedeljno prihranjivati đubrivom za cveće. U doba cvetanja redovno uklanjajte precvale cvetove, a nakon cvetanja duge mladice se mogu skratiti. Tokom zime biljku treba držati u prostoriji koja nije suviše hladna, ali i u kojoj nema jakog grejanja, a u to vreme, ne treba mnogo vode ni đubriva.

U rano proleće presadite je u svežu zemlju za cveće. A svoj dom osim ovim zanosnim cvetovima upotpunite i prekrasnim mini baštama ili sjajnim trikovima za dekoraciju enterijera biljkama, dobićete osvežavajući ambijentu svom stanu ili kući na kojem će vam svi zavideti.

Kako gajiti biljke koje cvataju zimi

Nakon što ste napravili listu omiljenih biljaka koje cvetaju zimi, preostaje da naučite i neka osnovna pravila za zimsku negu biljaka, pa vam u nastavku otkrivamo 5 saveta koja obavezno morate znati.

Odredite pravo mesto

Cveće inače ne voli velike promene temperature, pa ih ne treba držati ni na previše hladnom, ali ni u previše toplom prostoru. Biljkama koje cvetaju zimi uglavnom je potrebno obezbediti dovoljno svetlosti, ali ne izlagati ih direktnim sunčevim zracima niti direktnom izvoru toplote. Mnogim vrstama prija da stoje pored prozora, ali ih obavezno treba odmaknuti od grejnog tela na dva do tri metra.

Biljke ne vole promaju, zato ih prilikom provetravanja prostorija zaštitite ili pomerite.

Nije vreme za presađivanje

Nije preporučljivo presađivati biljke tokom zime jer su u stanju mirovanja, ali ako to činite odaberite saksiju za broj veću i obogatite je novom zemljom. Pravilno zalivanje Svaka vrsta ima preporučenu količinu vode koju zahteva pa se treba držati tih pravila. Ne treba ih zalivati prečesto, već toliko da im zemlja nije suva, jer bolje podnose suvu zemlju nego zemlju previše natopljenu vodom.

Nakvasite lišće

Tokom grejne sezone vazduh je suv, pa cveće odmaknite od grejnih tela. Iz tog razloga orošavajte lišće vaših sobnih biljaka redovno, osim u slučaju kada negujete vrste koje imaju lišće sa dlačicama, poput ljubičice. Sve što je potrebno je da čistom vlažnom krpom uklanjate prašinu sa listova.

Sobna temperatura vode

Vodu ostavite u posudi za zalivanje preko noći, jer će biljkama prijati zalivanje vodom sobne temperature.