Još pre 33 godine panonski mornar Đorđe Balašević otpevao je da se nekada dobro jelo, baš. Reč je o pesmi koju poznaju i veličaju svi ljubitelji vojvođanskih specijaliteta, ali im prilično zasmeta ta reč „nekad“, jer oni koji poštuju gastronomsku ponudu severa Srbije i te kako znaju da se i danas dobro jede (baš).
Čarde su mesta na kojima ćete osetiti pravi ukus Vojvodine u adekvatnom ambijentu i u savršenoj atmosferi. Najveći broj ovih gastronomskih oaza nalazi se na potezu od Bačkog Monoštora do ušća Save u Beograd i svaka od njih ima svoju draž, pa ne postoji razlog da ih ne obiđete sve.
DNEVNO.RS VAS VODI U ŠETNJU VOJVODINOM: Saznajte zašto je PANONSKA LETNJA AVANTURA pravi izbor za vaš odmor!
Sama reč čarda dolazi čak iz persijskog jezika i odnosi se na nadstrešnice na četiri stuba koje su služile kao svratišta za odmor i okrepljenje putnicima pokraj drumova i reka.
Današnje čarde predstavljaju četiri stuba laganog vojvođanskog užitka pružajući nam priliku da počastimo nepce tradicionalnim specijalitetima, da odmorimo oči zagledani u reku ili u starinske predmete na mustrom okrečenim zidovima, da pustimo mozak na pašu i opustimo se uz tamburaše i da lepim mislima ispunimo dušu i sa sobom ponesemo delić Vojvodine koji će u našim srcima zauvek kuckati – i to polako, mirno, onako kako Lale diktiraju.
Baš zato vam predlažemo da iskoristite sunčane i lepe dane i da krenete u svojevrsnu panonsku letnju avanturu na kojoj ćete moći da uživate na “četiri stuba”.
A šta se tamo jede?
Nije ni čudo da ljubitelji dobrog zalogaja najradije biraju da se počaste u vojvođanskim čardama jer se u njima najbolje ogleda multikulturalnost severa Srbije. Specijaliteti svih nacionalnih manjina navedeni u jednom jelovniku pružaju nam mogućnost da okusimo sve što Vojvodina ima da ponudi, a toga je mnogo.
Naravno, pošto se najčešće nalaze na rekama, kanalima ili jezerima, čarde obiluju ribljim specijalitetima. Na trpezi će vas čekati šaran, smuđ, som, tolstolobik, deverika, kečiga, bas – bilo u ribljoj čorbi, na roštilju ili u obliku slavnog ribljeg perkelta – paprikaša koji se služi uz domaću testeninu.
Svakako, Vojvodina ne nudi samo „posnu“ hranu, tu su i mesa sa roštilja, šunka, kulen, slaninica, čvarci, sirevi, pite, gibanice… A kako ne pomenuti štrudlu s makom ili marlenku – tortu sa medom i orasima koju su na sever Srbije doneli Jermeni.
I dok se gostite hranom koja je s ljubavlju spremana, na uvce će vam svirati tamburaši pa će vam se s pravom učiniti da reka pod vašim nogama teče i talasa se baš u ritmu čuvenih vojvođanskih pesama.
A sad nešto sasvim drugačije ili „Ima za svima“
Vojvođani su poznati i kao majstori inovacija. Poštujući tradiciju oni vole da povremeno uvode i neke novitete, pa tako nastaju spojevi koji oduševljavaju ljude širom sveta.
Baš takva je čarda „Bašta Pustolova“ u Starim Banovcima. Nastala je kao tako što su mladi vredni sportisti rešili da očiste divlju deponiju i da na tom mestom otvore sedište Kluba ljubitelja ekstremnih sportova „Pustolov“. Tu, uz poznate ukuse, možete da se oprobate i u penjanju po veštačkoj steni, u odbojci na pesku, ali i u raftingu. Iza čarde nalazi se kamp, kao i mali bungalovi u kojima možete prenoćiti tako da prvo što ugledate ujutru bude Dunav koji zapljuskuje obalu nežno ljuljajući labudove.
„Bašta Pustolova“ dokaz je da u Vojvodini ima mesta za sve ljude, odnosno – „ima za svima“. Spoju avanturizma i tradicije ova Bašta dodala je i drugačiju muzičku pratnju. Na njoj nećete čuti čega to ima „U tem Somboru“, već ćete uživati u ukusu sveže ribe uz rokenrol ili kubansku muziku.
Za drvenim stolovima na starobanovačkoj obali Dunava možete zateći turiste iz celog sveta kako uživaju u jedinstvenosti koju im Vojvođani nude.
– Dobro došli u Pustolov! Oazu pozitivne energije dobrih ljudi, obalu reke, državu hedonizma, osobenjaka, ludaka, jednostavnog života, neopterećenu prošlošću, ni budućnošću… – poručuju vam natpisom u „Bašti“, pozivajući vas da uživate punim plućima.