“ANA KARENJINA, SEĆANJA VRONSKOG”: Ruski spektakl oživeo jednu od najlepših ljubavnih priča svih vremena (VIDEO)

Ana Karenjina
Promo

Karen Šahnazarov, čuveni ruski reditelj, scenarista i producent, dolazi u Beograd povodom premijere filma “Ana Karenjina, Sećanja Vronskog” zakazane za 12. oktobar u Dvorani Kulturnog centra u 20h. Iz bogate biografije uspešnog reditelja, koji je godinama direktor MOS filma, izdvajaju se filmovi “Beli tigar”, koji je 2012.godine bio ruski kandidat za Oskara za najbolji film na stranom jeziku. Značajan uspeh ostvarili su i filmovi “Word No.6” kao I “Courier”.

 

Šahnazarov je povodom dolaska u Beograd istakao da veoma ceni srpsku kinematografiju. 

– Mnogo toga me vezuje za Jugoslaviju, za Srbiju. Imam i puno prijatelja kod vas, a i sam Beograd je jako važan grad za svakog ruskog reditelja. Bukvalno sam sve svoje filmove prikazivao u Srbiji – rekao je ruski reditelj.

Tim povodom, sinoć je u galeriji “Prozor” otvorena izložba fotografija glumica koje su kroz istoriju igrale popularnu heroinu. Posetioci će tako uživati u fotografijama Kire Najtli, Grete Garbo, Vivijen Li i ostalih poznatih glumica, kao i u projekciji kratkog filma koji prikazuje scene tragičnog kraja Ane Karenjine iz preko 20 ostvarenja koja su snimana kroz istoriju.

Ideja izložbe je da se aktuelna bioskopska publika podseti velikih zvezda koje su do sada igrale lik Ane Karenjine, a pred premijeru pravog spektakla reditelja Karena Šahnazarova. Izložba će biti otvorena do 8. oktobra.

Radnja filma “Ana Karenjina, sećanja Vronskog” odvija se u vreme rusko-japanskog rata, u Mandžuriji. Glavni hirurg ruske vojne  bolnice spašava život nekolicini ranjenih oficira, među njima i grofu Vronskom. Kada sazna za njegov identitet odlazi u bolnički stacionar i saopštava mu da je surova igra sudbine i da mu je baš on spasio život, jer grofa smatra odgovornim za tragediju njegove porodice.

– Moje ime je Sergej Karenjin, gospodine Vronski, jedini sin Ane Karenjine – otkriva.

Ne gajeći bilo kakve iluzije i ne očekujući odgovore, mladi Karenjin Vronskom postavlja pitanje koje ga muči celog života: šta je nateralo njegovu majku na kobni čin?

Posle kraćeg oklevanja Vronski odlučuje da ispriča svoju priču o tragičnoj ljubavi sa Anom Karenjinom. Vronski se vraća u prošlost, i sa Aninim sinom deli sećanja čiji je zatočenik trideset godina, zapažajući da se ljudi sećaju samo onoga čega žele da se sećaju. Anu Karenjinu i Vronskog igraju Elizaveta Boyarskya I Kirill Grebenshchikov.

Domaća publika će film “Ana Karenjina, sećanja Vronskog“  od 12. oktobra gledati u preko 30 bioskopa.