Uoči poslednje epizode “Senki” Bjelogrlić otkrio ŠTA JOŠ MOŽEMO DA OČEKUJEMO i da li mu smetaju kritike zbog “ISTORIJSKIH NEISTINA”

Dragan Bjelogrlić
Printscreen

Gostujući u sinoćnoj emisiji "24 minuta sa Zoranom Kesićem" proslavljeni glumac i reditelj Dragan Bjelogrlić govorio je o mega popularnoj seriji "Senke nad Balkanom", istoriji, kao i planovima za narednu sezonu.

 

Večeras je poslednja epizoda serije “Senke nad Balkanom”. Gostujući u emisiji “24 minuta sa Zoranom Kesićem” Dragan Bjelogrlić otkrio je kada možemo da očekujemo nastavak.

– Sledeće sezone će skoro izvesno biti. Verovatno, za jedno godinu dana – istakao je reditelj serije.

Bjela se osvrnuo i na priče o eventualnom odlasku serije sa RTS-a i prelasku na kanal Top.

– Još uvek se ne zna da li ostajemo, znaće se verovatno do kraja godine. Pored RTS-a imamo ponudu od još dve kompanije, a moram da kažem da je ponuda RTS-a najslabija. Ja bih voleo da serija nastavi na RTS-u, ali videćemo – objasnio je Bjelogrlić.

Bili smo na snimanju “24 MINUTA SA ZORANOM KESIĆEM” i imamo da kažemo samo jedno – GLAVE ĆE DA LETE (FOTO+VIDEO)

Kada su “Senke” krenule sa emitovanjem, ekipa se suočila sa velikim pritiskom javnosti i kritikama na račun “istorijskih neistina” tj. “slobodnijih tumačenja istorijskih činjenica”.

Ja sam očekivao mnogo više kritika, jer ova serija je po mnogo čemu inovativna za našu televiziju i publiku i po stilizaciji, i po estetici i u tretiranju epohe. Zadatak pop kulture, a tu spada i film i televizijski program je da, tretirajući određene ličnosti i istorijske događaje, zainteresuje publiku svojom poetskom istinom (dakle, ne dokumentarnom) za stvarne događaje. Mislim da su “Senke” školski primer kako se to može desiti. Poslednjih mesec dana imamo ogroman broj feljtona o Mustafi Golubiću, generalu Vrangelu, generalu Petru Živkoviću, Arčibaldu Rajsu… – ističe Dragan Bjelogrlić i naglašavajući da je to upravo ono što su i želeli.

Scenarista “SENKI NAD BALKANOM” otkrio: Snima se DRUGA SEZONA, a evo koji će ISTORIJSKI DOGAĐAJ prikazati

Bjela je otkrio i neke uzore za “Senke”.

– Ima jedna serija “Carstvo zla” od Skorsezea koja je za mene bila jako inspirativna. Od domaćih uzora, tu je u prvom redu Žika Pavlović, mislim da je Jatagan mala cela urađena prema njemu tj. prema mom ličnom odnosu prema njegovom opusu – kaže on.

Vrangelova senka nad Balkanom: Evo GDE JE SAHRANJEN SLAVNI RUSKI GENERAL (VIDEO+FOTO)

Na kraju, Bjelogrlić se osvrnuo i na neverovatan uspeh koji je serija postigla.

– Kada smo počinjali ovo da radimo, ja nisam verovao da će serija postići baš toliki uspeh i imati takvu gledanost. Imao sam zebnju jer uvek kada radite nešto što je novo, što pomera granice, teško da možete da pretpostavite na kakav će to prijem naići. Ipak, sada, na kraju serije, mogu da kažem da sam ponosan na razbijanje teze da publici treba davati samo banalne, jednostavne i glupave sadržaje jer “publika to voli”. To je teza koju su izmislili oni koji na taj način dolaze do lako i prevarom stečenog novca – zaključio je Dragan Bjelogrlić.