Džabe ste potpisivali peticije: Rijaiti programi NEĆE BITI ZABRANJENI

Rijaliti
Dnevno.rs/Kolaž/Printscreen

Posle javne rasprave o preporuci REM-a da se rijaliti programi ne emituju pre 23 sata, utvrđeno je da je preporuka sporna jer je, kako tvrde u tom telu, nemoguće regulisati nešto što nije emitovano.

 

Tako će se programi protiv kojih su i peticije potpisivane i dalje emitovati u terminima u kojima televiziju gledaju i deca.

Dok neki kažu da je zanimljivo gledati rijalitije, nekima emitovanje posle 23 sata ne odgovara. Peticije za ukidanje rijalitija nisu imale uspeha, a ni obavezujuće uputstvo REM-a, najavljeno posle javne rasprave, nikada nije doneto.

Imamo stav zvaničnika EK i Saveta Evrope da bi takvim usvajanjem uputstva došli u situaciju da regulišemo programe koje nismo videli. To apriori regulisanje nije nešto što naš zakon predviđa, on predviđa da mi regulišemo samo nešto što je emitovano, a ne ono što nije – kaže predsednik REM-a Goran Karadžić.

Bora Đorđević je imao SPECIJALNU PORUKU za takmičara u ‘Pinkovim zvezdama’

Ali ako vi imate program i ako se iz večeri u veče pojavljuju iste nedopustive stvari, pa kažnjavajte iz večeri u veče unazad ili donesite onda neku meru na osnovu iskustva koje imate, a mislim da to nije nemoguće – odgovara Dragan Janjić iz NUNS-a.

Mišljenje se očekivalo i od Ministarstva kulture i informisanja, koje se pre više od dva meseca oglasilo nenadležnim. Ipak, smatraju stručnjaci, ministarstvo mora da reaguje.

– Da kažu šta su to društvene vrednosti i da se zalažu za njih i da kažu šta je to javni interes, a da pokazuju manje tolerancije na ono što je negativna vrednost – tvrdi Janjić.

Negativna vrednost ili nemoral, blud i kič, kažu oni koji ne žele ni sebi, ni svojoj deci rijaliti programe kakva Srbija ima.