‘BEOGRADSKI MANIFEST’: Pronađite svoju zabavu na Kalemegdanu

Udruženje "Beogradski manifest" i JP "Beogradska tvrđava" ove godine po prvi put organizuju veliki festival manifestacija, destinacija i degustacija koji će biti održan na Gornjem i Donjem gradu Kalemegdana od 22. do 24. maja. Svečano otvaranje će se održati u petak, 22. maja u 12 h na prostoru Gornjeg grada Kalemegdana.

 

Foto: Promo

“Beogradski Manifest” se po prvi put organizuje u Beogradu i Srbiji, kao festival porodičnog tipa, jedinstven kod nas u zemlji  i šire.

– Čast nam je da vam predstavimo prvu manifestaciju degustacije i destinacije, koju smo organizovali u cilju predstavljanja prednosti naše prestonice i naše zemlje . Kako su manifestacije prve na listi motiva, u našoj zemlji se godišnje organizuje preko 2.000 različitih događaja, po čemu se izdvajamo kao vodeći u svetu – navodi Ana Zelić ispred “Beogradskog manifesta”.

“Beogradski Manifest” će predstaviti ponudu 50 gradova Srbije i regiona, sa obrazovnim elemenima i brojnim atrakcijama koje će privući veliki broj domaćih i stranih turista.

 

Foto: Dnevno.rs

– Veliko nam je zadovoljstvo što smo po prvi put pomogli u organizaciji manifestacije ovog tipa, čiji će bogat sadržaj dodatno uvrditi značaj našeg grada na turističkoj mapi Evrope. Želeli bismo da se osvrnemo na uspešnu zimsku turističku sezonu i da ovom manifestacijom ovorimo predstojeću letnju sezonu – izjavila je Renata Pindžo, pomoćnica ministra za turizam.

Tokom trajanja “Beogradskog Manifesta” svi objekti u okviru JP “Beogradska tvrđava” će raditi kao i inače od 11 do 19 h.

– U ime domaćina želimo da se zahvalimo organizatorima što su prepoznali Beogradsku tvrđavu kao idealan prostor za organizaciju ovako zanimljivog programa. Naš cilj je da uvek učinimo boravak našim posetiocima interesantnim i prijatnijim, pa će u okviru ove manifestacije svako sigurno naći svoje mesto za uživanje – navodi Ana Rajilic, JP “Beogradske tvrđave”.

Bogat sadržaj “Beogradskog Manifesta” biće raspoređen u 15 različitih celina koje će biti raspoređene širom prostora Gornjeg i Donjeg grada. Osnovna ideja je da posetioci na jednom mestu mogu da vide i dožive festivale i manifestacije koje se u toku godine organizuju u Srbiji i regionu.

– Ideja “Beogradskog Manifesta” je da na jednom mestu okupi različite turističke sadržaje Srbije i regiona i da gledaocima prenese deo događaja i da posluži kao plaforma za inspiraciju za druge festivale – rekla je Ana Radonjić, PR “Beogradskog Manifesta”.

U okviru Kalemegdana će tokom 3 dana manifesta biti predstavljene tradicionalne i nacionalne vrednosti na savremen način u okviru porodičnog programa koji će biti prilagođen svim uzrastima.

 

Foto: Promo

Zone festivala će obuhvatiti Festival letećih balona, koji će se predstaviti u Beogradu prvi put posle 15 godina i takmičiće se u više disciplina za “Trofej Beograda”. Još jedan sadržaj festivala koji će doprineti ekskluzivnosti maifestacije je Festival vatrometa, po prvi put u Beogradu od 21:30 u režiji Danila Ljevljanića, svedskog vicešampiona.

U okviru zone ”Ponovo radi bioskop” biće predstavljeno sedam filmskih festivala na jednom mestu sa preko 12 filmskih ostvarenja. Posetioci će moći ispod krošnji drveća moći da prate program u formi “tihog filma”, sa bežičnim slušalicama na ekranu visoke rezolucije.

Biće predstavljena i sva lica muzike u Srbiji na Kultur šoku, sa brojnim gostima koji će obuhvatiti neke od najpopularnijih muzičkih sastava u zemlji i regionu. U okviru Plesne livade biće predstavljeni i karnevali, plesne škole i plesni festivali.

– Verujemo da će ova manifestacija trajati godinama i srećni smo što ćemo učestvovati. Svaki ovakav nastup nam je novo iskustvo – izjavio je Zoran Dašić Daša, ispred grupe “Legende”.

Ispred Dragačevskog sabora trubača “Guča”, koji će biti značajan deo “Beogradskog Manifesta”, Vukašin Dramlić je naveo da im je drago da će biti deo programa i da su organizatori prepoznali značaj njihove organizacije, kao i da su se potrudili da za tu priliku dovedu najbolje izvođače.

Svet mašte će sadržati bogat dečiji program u okviru koga će mališani uživati u brojnim zabavnim i kreativnim igrama, pozorišnim predstavama, sportskim akivnostima, muzičkom i plesnom programu.

Interesantna iznenađenja će očekivati posetioce i u okviru zone Vodiću te samo reci gde, Konji vrani, Aduti Srbije, Svet dobre hrane, Priroda nam dana, Re-kreacija uma, Stvaran svet oko nas i sl.

Na ograđenom prostoru Donjeg i Gornjeg grada Kalemegdana, od 22. do 24. maja, posetioci će moći da uživaju u mnogobrojnim sadržajima u periodu od 11 do 23 h. Na 5 velikih ulaza posetioci će moći da kupe jednodnevne ulaznice po ceni od 250 dinara.

Ulaznica je ujedno i vaučer za konzumaciju po izboru artikala navedenih na ulaznici. Za decu do 10 godina ulaz je besplatan,a prvog dana festivala, u petak 22. maja, u periodu od 11 do 12 časova ulaz će biti besplatan za sve posetioce.