IZNENADIĆETE SE: Sve vreme JAFFA keks jedete POGREŠNO, otkrijte kako se NAJBOLJE uživa u njemu!

Jafa
Wikipedia

Kako vi jedete ovaj slatkiš?

 

Puno ljudi ovu poslasticu jede tako što zagrize keks tako da u njemu ostane oblik polumeseca. Neki utrpaju ceo u usta. Ali, čini se da nijedna od te dve metode nije najbolja kada je količina užitka u ustima u pitanju.

Naučnici tvrde da je Jaffa kekse najbolje jesti tako što ćete ih grickati u krug, oko želatinoznog punjenja od narandže, pa se onda taj deo stavi u usta, a objasnili su i zašto.

Evo šta savetuje dr Stjuart Farimond, naučnik i stručnjak za ukus hrane, prenosi Daily Mail.

Metoda grickanja u krug daje gotovo optimalnu ravnotežu kiselkaste narandže, gorke čokolade i slatkog biskvita. U naučnim terminima to se zove “hedonistička tačka pucanja” – objasnio je dr Farimond. Dodaje i da je tzv. metoda polumeseca drugi najbolji način za jedenje Jaffa keksa.

Evo kako sve ljudi jedu Jaffa kekse, prema istraživanju sprovedenom u Velikoj Britaniji:

– 28 odsto gricka keks u krug sve dok ne dođu do dela na kom se nalazi žele, a onda taj deo pojedu s posebnim užitkom.

– 35 odsto ljudi pojede keks u dva zalogaja, tako da prvi griz izgleda kao polumesec.

– 20 odsto utrpa ceo Jaffa keks u usta.

– 6 odsto ljudi najpre pojede žele od narandže pa tek onda sve ostalo.

Ostali imaju neke druge metode, npr. neki pogrickaju keks do želea, pa ga jezikom odvoje, otope čokoladu u ustima, pa polako tope žele. Na kraju pojedu ono što je ostalo od keksa.