Kako vi jedete ovaj slatkiš?
Puno ljudi ovu poslasticu jede tako što zagrize keks tako da u njemu ostane oblik polumeseca. Neki utrpaju ceo u usta. Ali, čini se da nijedna od te dve metode nije najbolja kada je količina užitka u ustima u pitanju.
Naučnici tvrde da je Jaffa kekse najbolje jesti tako što ćete ih grickati u krug, oko želatinoznog punjenja od narandže, pa se onda taj deo stavi u usta, a objasnili su i zašto.
Evo šta savetuje dr Stjuart Farimond, naučnik i stručnjak za ukus hrane, prenosi Daily Mail.
– Metoda grickanja u krug daje gotovo optimalnu ravnotežu kiselkaste narandže, gorke čokolade i slatkog biskvita. U naučnim terminima to se zove “hedonistička tačka pucanja” – objasnio je dr Farimond. Dodaje i da je tzv. metoda polumeseca drugi najbolji način za jedenje Jaffa keksa.
Evo kako sve ljudi jedu Jaffa kekse, prema istraživanju sprovedenom u Velikoj Britaniji:
– 28 odsto gricka keks u krug sve dok ne dođu do dela na kom se nalazi žele, a onda taj deo pojedu s posebnim užitkom.
– 35 odsto ljudi pojede keks u dva zalogaja, tako da prvi griz izgleda kao polumesec.
– 20 odsto utrpa ceo Jaffa keks u usta.
– 6 odsto ljudi najpre pojede žele od narandže pa tek onda sve ostalo.
Ostali imaju neke druge metode, npr. neki pogrickaju keks do želea, pa ga jezikom odvoje, otope čokoladu u ustima, pa polako tope žele. Na kraju pojedu ono što je ostalo od keksa.