MASOVNA MIGRACIJA: Sve veći broj penzionera odlazi da živi baš u OVAJ GRAD

tajland
wikipedia@Takeaway

Meri Frederikson svako jutro bude zvona budističkih monaha koja su poziv na meditaciju i molitvu. Rođena u Bostonu u SAD, Meri ovaj ritual proživljava svaki dan poslednjih 15 godina, i nikada ne želi da se vrati kući jer Čeng Mai je njen dom.

 

Zaljubila sam se u ovo mesto. U ljude, u hranu, arhitekturu, pejzaž. U sve!– rekla je sedamdesettrogodišnjakinja koja sebe opisuje kao ženu u “poodmakloj penziji” koja je odlučila da se preseli na Tajland nakon posete mlađem bratu i njegovoj ženi. Danas, Meri je ceo dan okupirana onim što penzioneri najviše rade: čitanjem, baštovanstvom, slikanjem i kuvanjem.

Takođe, volontira u lokalnoj pozorišnoj grupi i radi kao promoter jedne onlajn kompaniju.

Čang Mai, grad koji zovu i Ružom severa smatra se srcem kulture i duha Tajlanda. Prelepi hramovi, reke i kafići privukli su ljude željne mire iz celog sveta.

Ako želite da pronađete mir u penzionerskim danima, Čang Mai je pravi izbor– kaže Stiven Lepodevin, bivši stanovnik Čang Maia, inače Kanađin.

Ljudi dolaze na Tajland, tačnije u Bankon ili na ostrva, ali ovaj grad je poseban jer ima potpuno drugačije sadržaje. A cena života je verovatno jedna od najnižih na svetu.

Portal “International Living” uvrstio je Čang Mai za jedno od najboljih mesta za penzionisanje u 2017. godini, a ponajviše zbog niskih cena zdravstvenih usluga i kvaliteta života, s druge strane.

U ovom gradu živi čak 40 hiljada stranaca, a kažu da ih lako može biti 60 hiljada ako uzmemo u obzir one neregistrovane. I dalje ima najviše penzionisanih Amerikaca, piše International Living.

Tranzicija za američke penzionere nije nimalo teška budući da na Tajlandu slave sve praznike kada i Amerikanci.

 

Što više živite u nekoj drugoj zemlji shvatate koliko su Amerikanci posrnuli. U centru Čang Maia možete da iznajmite divan stan za 500-600 dolara u gradu od milion stanovnika koji ima pet modernih tržnih centara i sve što vam je potrebno za život. U Americi za taj novac ne biste mogli ni da priđete centru– kaže Stiven.

Gospođa Meri priznaje da ni posle 15 godina ne želi da napusti Čang Mai.

I dalje nisam videla sve. Volim lokalce. Njihove osmehe, priče, velikodušnost, osećaj za porodicu. Mogla bih do sutra da nabrajam– zaključila je.