RAJ ZA TURISTE I RONIOCE: Mistično jezero krije POTOPLJENI DRVENI GRAD koji je u potpunosti očuvan! (VIDEO)

Minevanka
Pixabay.com

U sklopu Nacionalnog parka Banf u Kanadi nalazi se ledničko jezero Minevanka koje skriva potopljeni grad s kraja 19. veka.

 

Na površini Minevanka u Alberti izgleda kao i svako drugo ledničko jezero u Kanadi. Okruženo je krošnjama zimzelenog drveća, duboko je 142 metra, a prostire se na oko 20 kilometara na istoku Nacionalnog parka Banf. Mesto je koje privlači ljubitelje prirode, kajakaše, planinare i bicikliste.

Međutim, mnogi ne znaju da se ispod te silne vode krije tajni grad koji se može istražiti uz pomoć ronilačke opreme. Zapravo, reč je o turističkom naselju Minevanka Lending koje je osnovano krajem 19. veka, a koje je imalo četiri avenije, tri ulice, nekoliko kućica, hotela i restorana.

 

Da bi područje opskrbili strujom, 1912. i 1941. godine izgrađene su brane u sklopu elektrane “Calgary Power Co”. Izgradnja druge brane podigla je nivo jezera za oko 30 metara i potopila turistički resort. 

Tokom Drugog svetskog rata nedostajalo je energije. Kalgari i okolna mesta značajno su porasla, trebala im je struja, a jezero Minevanka bio je odgovor na sve njihove probleme – objašnjava razloge iza ove odluke arheolog Bil Peri.

Iako je većina zgrada bila izgrađena od drveta, gradić nije “istrulio”. Naprotiv, hladna vode očuvala je zgrade u potopljenom gradu, koje svake godine “poseti” oko 8.000 ronilaca. 

Zaronite u ovo ledničko jezero.