MALI, ALI BOGATI: O raju u srcu Evrope mnogi sanjaju, a nedavno ste mogli da IZNAJMITE CELU ZEMLJU!

Lihtenštajn
Pixabay.com

Možda nikad niste pomišljali na to da biste mogli da odete na odmor u Lihtenštajn, ali sada ćete zasigurno početi da maštate o tome.

 

Vreme je da vas konačno pobliže upoznamo sa malom, ali zanimljivom i bogatom zemljom koja se smestila između Austrije i Švajcarske!

1. Ovde kriminal gotovo ni ne postoji. Zadnje evidentirano ubistvo dogodilo se 1997. godine, a u državi ima tek nekoliko zatvorenika. Svako ko je osuđen na kaznu duže od dve godine odlazi na služenje u Austriju, ali ovde se ljudi osećaju toliko sigurno da ni ne zaključavaju ulazna vrata.

2. Švajcarska je jednom prilikom izvršila invaziju na Lihtenštajn. Naravno, dogodilo se to sasvim slučajno, kad je 170 švajcarskih vojnika naoružanih puškama, ali bez metaka, tokom vojne vežbe slučajno prešlo granicu.

3. Jednom godišnje, svi stanovnici se pozivaju na zabavu, tj. na pivo u vrtove Vaduz dvorca. Lepa gest, zar ne?

4. Za najveći grad ove zemlje verovatno nikad niste ni čuli. Naime, glavni je Vaduz u kojem živi 5.425 stanovnika i za njega dosta vas i zna, ali za Šan, u kojem živi 583 duša više – teško.

5. Lihtenštajn je vodeći svetski proizvođač veštačkih zuba. Naime, kompanija Ivoclar Vivadent predvodi svet u proizvodnji veštačkih vilica, navlaka i sličnih stvari, s ukupnim udelom na tržištu od 20%.

6. Pre pet godina, mogli ste da iznajmite celu državu na jednu noć. Naime, u saradnji s Airbnb-em, ponuđen je prostor za smeštaj 150 gostiju, degustacija vina s princem i vlastita trenutna novčana jedinica. Zadovoljstvo je koštalo 70 hiljada dolara.

7. Pre nekoliko godina objavljen je vodič ponašanja za doseljenike. U njemu se strogo preporučuje da budete tihi za vreme zvaničnog trajanja ručka, od 12 do 13:30.

8. Himna Lihtenštajna “Oben am jungen Rhein” ima potpuno istu melodiju kao himna Velike Britanije “God Save the Queen”. 

9. U Lihtenštajnu je zvanični jezik nemački, ali ga stanovnici uglavnom ne govore. Većina se služi alemanskim narečjem koji je prilično drugačiji od standardnog nemačkog jezika.

10. Sve do nedavno, tačnije 1984. godine zbog propasti tri referenduma, žene u Lihtenštajnu nisu mogle da glasaju na izborima. Na referendum su mogli samo muškarci, tako da je na kraju uspeo tek iz četvrte, s 51,3% glasova za.