MALE “CAKE” VELIKIH PUTNIKA: Atrakcije i mesta u BUDIMPEŠTI koje morate videti, a vodiči ih NE POMINJU

Budimpešta
Wikipedia/AngMoKio

Budimpešta, kao glavni grad Mađarske, nalazi se u samom centru Panonske nizije, mestu gde je nekada bilo Panonsko more. S jedne strane je okružena brdom, Budom, dok se preko Dunava prostire ravnica i drugi deo grada Pešta. Savršeno je udaljena od Beča, Milana, Beograda i Praga, na skoro pola puta od svega.

 

Iz Beograda, posle automobila i aviona, najbrže se stiže kombi prevozom. Kao grad koji leži na obe obale Dunava, Budimpešta je izuzetno dobro iskoristila svoj položaj.

Toliko da je zgradu Parlamenta, dragulj u svojoj kruni, sagradila na samoj obali Dunava! Takođe, još je postojana predivna linija žutog tramvaja broj 2 koji ide tik uz obalu pored svih najznačajnijih građevina.

Brdovita strana grada je puna pećina koje mogu biti savršena mesta zavera, a sam grad leži na preko 125 termalnih izvora vode, čija temepratura dostiže i 58 stepen, a i grad je načičkan termnalnim banjama koje koristi šire stanovništvo.

Žuti zmaj
 

Jedna od karakteristika grada je i čuvena, ali i dalje nepoznata turistička atrakcija koju građani Budimpešte svakodnevno koriste, linija 2 starog žutog tramvaja.

Čar ovog tramvaja osim što predstavlja uobičajeno prevozno sredstvo, vas vodi uz samu obalu Dunava, pokazujući prelepu Budu, Ribarsku tvrđavu, brdo slobode i sam spomenik Slobodi, ako i terme, dok sa druge strane možete videti zgradu Parlamenta, lančani most između i još dosta sitnica koje se običnom turisti ne otkrivaju tako lako.

Ribarska tvrđava
 

Iako se zove Ribarska tvrđava, nit je tvrđava niti izgleda ribarsko. Naime, na tom mestu je postojala pijaca ribe, a tvrđava nikad nije ni bila, jer nije imala odbrambenu funkciju. Ipak, predstavlja mesto sa kojeg se pruža predivan pogled na panoramu grada.

Zanimljivo je da je Ribarska tvrđava završena 1902. godine, a da se tornjevi od kojih se sastoji, njih 7, predstavljaju simbolično 7 mađarskih plemena od kojih je nastala Ugarska, sadašnja Mađarska. Mali savet, donji deo Ribarske tvrđave se ne naplaćuje, dok se gornji deo naplaćuje, ali vredi svaku forintu.

Sinagoga
 

Pored mnogobrojnih verskih objekata i Bazilike na koju je svaki Mađar izuzetno ponosan, nalazi se i prelepa zgrada sinagoge poznatije kao Velike sinagoge.

Sagrađena je u 19. veku i predstavlja najveću evropsku sinagogu. Unutrašnjost je toliko lepa da oduzima dah, naročito ako se imaju na umu njeni lusteri i bogato ukrašena bočna galerija.

Kombi prevoz
 

Na kraju, prevoz do ovog bisera u Panonskoj niziji. Možete svojim kolima te imati slobodu da svratite i negde usput. Međutim, kao savršena vikend destinacija, neće vam biti ni potrebno obilaženje okolnih mesta. Kada se uzme u obzir putarina, gorivo i granica, najbolja preporuka je kombi prevoz.

Osim što nemate nikakve obaveze oko goriva i sređivanja papira, kombi prevoz vam vozi od adrese do adrese te izbegavate i bespotrebno lutanje po gradskom prevozu i štedite vreme da vidite zašto Budimpešta nije predstavljena u Igri prestola, jer mi ne znamo zašto nije!

Posetom Budimpešti možete priuštiti višestruko zadovljstvo kao što su putovanje i upoznavanje kulture zatim možete videti njihove velelepne građevine, uživati u okolnim banjama ili krstarenjem Dunavom. Svakako ne možete pogrešiti ako posetite ovaj predivni i uzbudljiv grad.