OVOG LETA MORATE POSETITI ZLATIBOR: Razloga je BEZBROJ, ali jedan je NAJVAŽNIJI! (FOTO)

Zlatibor
Promo

Poslednje pripreme za predstojeću turističku sezonu na Zlatiboru privode se kraju, otkrijte šta nas sve čeka na ovom planinskom lepotanu!

 

Centar Zlatibora je uređen, jezero je očišćeno i uskoro će dobiti i plutajuće fontane, uređene su biciklističke i pešačke staze, postavljaju se nove teretane na otvorenom i sve to vas čeka da ovo leto provedete u fantastičnoj atmosferi Zapadne Srbije.

Turistička organizacija Zlatibora priredila je gastronomski spektakl i prezentaciju prolećno-letnje turističke sezone u beogradskom restoranu “Manufaktura“. Imali smo priliku da “gricnemo” malo Zlatibora i da saznamo šta nas sve to čeka ovog leta na čuvenoj planini.

Spektakl “Zlatiborski doručak” omogućio nam je da saznamo i da je prethodna godina bila rekordna po broju turista koji su posetili Zlatibor – bilo je preko 300.000 gostiju koji su uživali u čarima ovoga kraja, a dolazili su ne samo iz Srbije i iz regiona, već i iz Rusije, Izraela, Holandije, Nemačke, pa čak i iz daleke Kine.

Ovde možete videti kako je Turistička organizacija Zlatibora predstavila svoj kraj:

Da li znate šta sve možete da iskusite na Zlatiboru?

 

Stopića pećina

Ovaj spomenik prirode samo tokom prvomajskih praznika posetilo je 3.000 gostiju.

DA LI STE ZNALI?

U samom turističkom centru nalazi se Dino park, ali i najveći avantura park na Balkanu! 

Vodopad u Gostilju

Do ovog vodopada vodi uređena pešačka staza, uz koju su napravljena i mesta za piknik i roštilj. Tu je i dečije igralište, kao i bazen koji radi tokom letnjih meseci.

“Staro selo”, Sirogojno

Jedinstveni muzej pod otvorenim nebom nalazi se na istom putnom pravcu kao i prethodna dva lokaliteta. Tu možete posetiti i muzej “Pletilja”, kao i prodavnice u kojima možete kupiti čuvene Sirogojno džempere.

VOLITE AKTIVAN ODMOR?

Kako vam zvuči panoramska vožnja šestosednom žičarom? Ili bob na šinama? Tjubing staza? Vožnja četvorotočkašima, jahanje konja, vožnja paraglajderom?

Sve to vam nudi Zlatibor. 

Kupališta

Dva otvorena bazena u centru Zlatibora, kao i više kupališta u okolini (Boškova voda u Ljubišu, Jokino vrelo u Šljivovici, Trčinoge, kupalište kod Komša i Zlatiborska jezera u Semegnjevu, kupalište u Mušvetama i Golovu), spremni su da vas okrepe u vrelim letnjim danima.

Manifestacije

Čeka nas izuzetno bogato kulturno leto, sa mnoštvom manifestacija.

Neke su tradicionalne – poput Rakijade u Šljivovici (15. jul), “Sabora trubača zapadne Srbije i smotre narodnog stvaralaštva” (27-29.jul) ili festivala “Hills Up” (10-12. avgust) koji će okupiti najpoznatije rok grupe iz Srbije i okruženja.

Ovog leta se obeležava 125 godina organizovanog turizma na Zlatiboru, pa će 20. avgusta biti upriličena Svečana akademija, a na samom početku letnje sezone, od 4. do 10. juna organizuje se “Kup prijateljstva evropskih klubova”, turnir tokom kojeg će cela Evropa igrati fudbal na Zlatiboru.

 

I dalje se pitate ZAŠTO na Zlatibor?

Razloga je previše, ali počnimo sa savršenim zlatiborskim ukusima – komplet lepinja, zlatiborska pršuta, sirevi, kajmak, čvarci, ajvar, pečenje, pite slane i slatke…

A onda su tu i zvuci zlatiborske trube, baš one koju svira Dejan Petrović, one koja istovremeno plače, voli i smeje se…

Tu je, naravno, i priroda – savršen vazduh, zelenilo, voda… Na Zlatiboru udišete zdravlje.

Jedan od razloga svakako je i ljubaznost meštana i specifičan mentalitet Zlatiboraca koji svako treba da upozna.

Ali najvažniji razlog, onaj zbog kog ćemo svi i ovog leta hrliti na Zlatibor jeste taj što znamo da ćemo se tamo uvek osećati voljeno, kao kod kuće.