Rešili ste da letujete u Grčkoj? Onda ovih 10 plaža JEDNOSTAVNO MORATE DA POSETITE (FOTO)

Oranž plaža
Dnevno.rs

Leto je uveliko počelo, neko je već na moru, a oni koji nisu, imaju još vremena da izaberu gde će provesti odmor. Nudimo vam deset najlepših plaža u Grčkoj, koje su izabrane među hiljadu i više, koliko ih krije ova mediteranska zemlja.

Ukoliko još niste odlučili gde ćete provesti ovo leto, možda vam ovaj tekst pomogne. Predstavljamo vam neke od najlepših plaža Grčke, koje jednostavno morate da posetite.

Ako volite pesak, sunce, mir ili ste ljubitelj gužve, zabave i druženja, idealno mesto za vas nalazi se baš na ovoj listi. Uživajte!

1. Navajo – Zakintos

Možda jedna od najpopularnijih plaža poslednjih godina, pogotovo za mlade. Navajo se nalazi na ostrvu Zakintos u Jonskom moru. Krupan, hrapavi, beli pesak, duboko, plavo more, velike pećine i strme litice su privlačne velikom broju turista. Ovu plažu ste viđali najviše na slikama, a ono što je čini jedinstvenim je olupina broda na sred obale. Do ove skrivene plaže može se stići jedino brodom, tačnije u okviru krstarenja. Cena je oko 20 evra. Idealna je za one željne provoda, zabave i spavanja do kasno popodne.

 

2. Egremni – Lefkada

Na našoj listi sa razlogom se našla Egremni. Smatraju je jednom od najlepših, ali i najbolje očuvanih tajni Grčke. Prelepi pejzaž, dugačka peščana plaža i kristalna tirkizna voda čine je privlačnom za kupače. Nalazi se na pomalo zabačenoj lokaciji na zapadnoj obali Lefkade, do koje vode hiljade stepenica. Zbog njih, turisti često odustaje od posete plaži. Međutim, ako odlučite da leto provedete tamo, napor se isplati i uživaćete u predivnom prizoru.

3. Mirtos – Kefalonija

Na ovom ostrvu se nalaze neke od najlepših plaža na svetu. Smeštena u Jonskom moru, Kefalonija nudi 250 km prelepih plaža i netaknute prirode. Jedna od njih je svakako Mirtos. Ono što je izdvaja je divno more boje akvamarina i beli kamenčići koji čine da se osećate kao u raju. Nalazi se na severu ostrva, a na kraju nje nalazi se mala pećina. Čuvena je i po tome što je jedna scena filma „Mandolina kapetana Korelija” snimana upravo na njoj. On je doprineo da se Kefalonija nađe na listi destinacije koje morate da posetite.

4. Oranž – Sitonija

Sitonija krije pregršt lepih plaža, jedna od njih je Oranž. Nalazi se na istočnoj obali poluostrva Sitonije, nedaleko od Sartija. Oranž je uvalica u stenovitom okruženju, do koje se spušta zelenilo. Sitan beli pesak daje utisak kao da hodate po brašnu, a iznad vas se pruža tirkizno, prelepo more. Voda je veoma topla, plićak i fini pesak ispod vaših nogu čine je idealnom za igru i druženje. Ova plaža se mora naći na vašoj listi, a zbog velike posećenosti, predlažemo da dođete što ranije. Sa nje se pruža divan pogled na Atos.

 

5. Balos – Krit

Na najjužnijem osrtvu na Mediteranu, u regiji Hanija, krije se još jedna prelepa plaža. Balos je glavna aktrakcija na Kritu, petom ostrvu po veličini u Mediteranu. Čine je dva ostrvca – Agria, koja je veoma divlja, i Imeri. Nalazi se na nepristupačnom mestu, zbog čega se savetuje odlazak džipom ili drugim većim autom. Može se doći i jednostavnijim putem – brodićem. Ali u svakom slučaju, napor se isplati. Balos je prekriven mekanim belim peskom, a kristalna tirkizna voda čini je neodoljivom. Ceo pejzaž je okružen malim ostrvima i planinama.

6. Ipsos – Krf

Na jednom od najlepših ostrva u Jonskom moru, nalazi se bezbroj plaža koje odišu lepotom i čistoćom. Plaža Ipsos se nalazi u severoistočnom delu ostrva. Sitan pesak, kristalno čisto more i topla voda, čine je rajem na zemlji. Ipsos je veoma atraktivna plaža, a nalazi se nedaleko od veštačkog jezera Korison. Pustinjski pejzaž i modro more čine je pravim mestom za odmor i relaksaciju. Plaža je veoma uska, nalazi se ispod puta, a na kraju se završava malim pristaništem. Na ovoj plaži ne postoje ležaljke, pa se savetuje da ponesete svoje.

 

7. Koukounaries – Skijatos

Skijatos se nalazi u severozapadnom Egeju i pruža bezbroj prelepih plaža za opuštanje i odmor. Jedna od njih je i Koukounaries. Plaža se nalazi 13 km jugozapadno od grada Skiatosa. Dugačka je oko dva kilometara, a privlačnom je čini lep sitan pesak i plićak sa veoma toplom vodom. Iza nje se šire guste borove šume koje pružaju hladovinu. Koukounaries ima sve pogodnosti koje je čine privlačnom za turiste: sportove na vodi, ležaljke, taverne.

8. Kamari – Santorini

Santorini je najslikovitije i turistički najposećenije ostrvo, nalazi se u južnom delu Egejskog mora, a plaže se sastoje od belog, crvenog, crnog ili sivog peska. Upravo je plaža Kamari jedna od napopularnijih. Nalazi se na jugoistočnom delu ostrva, veoma je dugačka i posećena. Posuta je zlatnim peskom, a more čini čista kristalna voda. Okružena je zelenilom, što pruža dodatni hlad kupačima, a iza nje se nalazi mnoštvo hotela, restorana, taverni i barova. Na njoj se svake godine održava Džez festival, što privlači veliki broj poklonika ove vrste muzike.

 

9. Psili Amos – Tasos

Ostrvo Tasos nalazi se u severnom delu Egejskog mora, sa bezbroj prelepih plaža. Jedna od njih je Psili Amos. Nalazi se u blizini sela Astris na južnoj obali ostrva. Sitan pesak prostire se malom plažom, a kristalno čista voda čini je pravim rajem na zemlji. Pred vama se pruža tirkizno plava boja mora. Pesak je tako fin da vaše noge kao da hodaju po tepihu, a on se prostire i na ulazu u vodu. Idealna je za neplivače. Plaža je okružena bujnim zelenilom, zbog čega privlači brojne posetioce. Idelanim mesto za porodice sa decom je čini i to što na plaži postoji i spasilac. Ipak, najveći broj posetilaca čine mladi, pa se često popodne organizuju i žurke.

10. Peradajs – Mikonos

Mikonos zovu grčkom Ibicom. Jedno je od najpopularnijih grčkih osrtva, ali i najskupljih. Nalazi se na sred Egejskog mora, a za njega važi da se turisti ne bude pre podneva, a glavna atrakcija su pabovi i kafići. Jedna od najpopularnijih plaža je Peradajs, koje je pravo „ludilo na plaži”. Nalazi se na južnoj strani ostrva i jedna je od najvećih na Mikonosu. Sitan pesak prija nogama, pred vama se pruža bistro i plavo more, ali posetioci ne dolaze samo zbog ovoga na plažu. Nezaboravne žurke počinju u popodnevnim satima, a često traju i do jutra. Tako da ako želite da se odmorite, ovo mesto nije za vas.