SAVETI ZA ODABIR SMEŠTAJA NA PLANINI: Kako da vam zasluženi odmor ne propadne zbog “sitnica”

Planina
Pixabay.com

Planine Srbiji su veoma popularne, kako u zimskim, tako i u letnjim mesecima. Naravno da su u zimskim uvek veća atrakcija i da ih tada poseti najveći broj ljudi. Neke od top destinacija u našoj državi su upravo planine poput Kopaonika, Zlatibora, Tare.

 

Kada žele najviše da saznaju o našoj tradiciji i istoriji na neki način strancima se preporučuju da upravo posete ove destinacije. Naravno da su i banje vrlo atraktivne kako za strane, tako i za domaće turiste.

Ukoliko zimu, sledeće proleće ili leto želite da provedete na planini, onda vam par saveta neće biti na odmet, kako vaš odmor ne bi imao manu.

DA LI STE VEĆ ODABRALI PLANINU?

U zavisnosti od godišnjeg doba verovatno će zavisiti i vaš izbor za koju planinu ste se odlučili. Međutim i mnogi drugi faktori utiču na to. Ako idete na skijanje onda ćete se možda odlučiti za Kopaonik, koji je poznat po svojim ski stazama.

Kopaonik nudi dobar noćni provod, tako da ako vas i ovo interesuje, onda je to destinacija za vas. Ukoliko idete sa malom decom, onda je najbolja kombinacija za vas Zlatibor, koji nudi pregršt interesantnih zanimacija, kako za vašu decu, tako i za vas.

Međutim, opet je na vama da odlučite. Mi vam savetujemo da uvek odaberete onu planinu na kojoj niste do sada bili, jer svaka nosi sa sobom posebnu priču i posebne mogućnosti.

RAZMISLITE O TIPU SMEŠTAJA

Iznajmljivanje apartmana, cele kuće, hotelske sobe, vile, motela ili privatnih smeštaja samo su neke od opcija za koje se možete odlučiti. Kada je u pitanju veće društvo, onda se oni najčešće odlučuju za iznajmljivanje cele kuće ili vile. To na kraju ispadne najjeftnije, ali i najkomotnije.

Te kuće sadrže mnogo prostorija, neke imaju čak posebno sobe za bilijar na primer, poseban deo za diskoteku u okviru kuća, a svaka soba ima svoj toalet. Sa druge strane hotelske sobe su više namenjene za ne tako brojno društvo, parove i slično. Apartmani mogu biti vrlo korisni ukoliko ste sa decom.

Na primer, apartmani na Zlatiboru vas neće mnogo koštati, jer se cene  kreću od 25 evra po danu, a na Kopaoniku oko 80 evra po danu. Naravno da ove cene mogu da variraju ne samo od tipa smeštaja, nego i od doba godine kada planirate da idete. Računajte da će vas u periodu Nove godine i apartmani na Zlatiboru koštati mnogo više.

OPREMLJENOST APARTMANA/SOBE/VILE

Ako imate priliku da uživo pogledate vaš smeštaj pre nego što ga rezervišete onda obavezno to učinite. Dobro pogledajte svaku prostoriju, odnosno svaki kutak sobe. Uočite šta nedostaje, da biste isto to poneli od kuće.

Neke sitnice poput fena za kosu, peškira i slično zauzimaju mnogo mesta u vašem prtljagu, ali ukoliko se nude u okviru smeštaja, to će vam znatno olakšati posao.

Većina apartmana je odlično opremljena, i uređena po najvišim standardima. Od opreme za svakodnevno funkcionisanje pa do, na primer, rasvete i LED sijalica koje se savršeno uklapaju u svaki enterijer.

HIGIJENA SMEŠTAJA

Ovo je stavka koju obavezno morate da proverite pre nego uzmete smeštaj na određeni period. Na slikama uglavnom ne možete da vidite kako i na koji način se to održava, ali možete da se raspitate ukoliko baš nemate priliku da odete. Velike kuće zahtevaju zaista mnogo truda i detaljno održavanje, a ukoliko se zapuste, to može biti mnogo loše i sigurno da ne želite u takvim kućama da provedete ni nekoliko sati, a kamoli dane.

Tako da, bilo da se odlučite da posetite Zlatibor, Kopaonik, Taru, Suvu planinu ili bilo koju drugu planinu u Srbiji, o smeštaju morate i te kako da vodite računa. Ne dozvolite da vam ova stavka pokvari celokupni doživljaj.