VREME JE ZA IZLETE, a ovo su stvari bez kojih ne možete ako planirate BORAVAK U PRIRODI

Izlet
Paxabay.com

Proleće je zakucalo na vrata, a prva pomisao svima, kada kroz prozor ugleda sunce jeste odmora i relaksacija.

 

Posle naporne i jake zime, svima nam je u mislima samo vikend i onaj period kada sa prijateljima odlučimo da umesto u domu vreme provodimo u prirodi. Nadamo se da će period koji sledi biti pun vedrih dana, i da će planiranje izleta i piknika biti sastavni deo napornih i radnih dana. To većinu čitalaca ovog teksta i treba da raduje.

Što kaže stara poslovica “Sviraj pa za pojas zadeni”. Tako se treba ophoditi i prema poslu, obavezama, životu. Svima je potreban odmor, a dane odmora treba pametno iskoristiti.

Zato vam preporučujemo da sledeći slobodan vikend iskoristite uz roštilj, gitaru i društvo, a mi umesto vas pravimo podsetnik šta nikako ne smete zaboraviti.

Hrana i piće

Iako neki vole da uživaju u cvrkutu ptica, prolećnom povetarcu ili žuboru potoka, velika većina nas, da budemo iskreni, voli da se vrati svom nekadašnjem staništu, i uživa u kulinarstvu u prirodi. Razume se, hranu i piće koju na piknik nosite ne određujete samo vi, već i situacija.

Ukoliko ste planirali da odete na kratki izlet koji ne podrazumeva vatru i roštilj, preporučujemo vam da sa sobom ponesete već pripremljenu laganu hranu. Sendvič, voće i povrće bi u tom slučaju dobro došli. Ako pak planirate da ceo dan posvetite uživanju uz reku ili na izletištu, roštilj, neko parče mesa, šampinjoni i tikvice su odlična ideja. Poželjno je poneti i neki hladan napitak, vruću kafu ili čaj, pa će vam svakako biti potrebno i sledeće sa liste.

Piknik oprema

Termos

Iako je kraj hladnim danima, i nećete imati potrebe da stalno dolivate toplu tečnost, malo ko voli da pije hladnu kafu. Termos će doprineti da sačuvate približnu temperaturu i imate toplu kafu ili topao čaj.

Ručni frižider

Ovo je sigurno jedan od najznačajnijih izuma čovečanstva! Šalu na stranu, ručni frižideri se danas mogu nabaviti po veoma povoljnim cenama, a njihova prava vrednost je zaista neprocenljiva. Frižideri će očuvati svežinu hrane koju ponesete, ohladiti vam sokove ili pivo, i neće dozvoliti mesu da se pokvari. Pa šta nam još više treba, nego da nekoliko pakovanja tečnosti za održavanje hladnoće ubacimo u mini frižidere i krenemo u avanturu?

 

Stolovi i stolice na rasklapanje

Ima onih koji govore da im u prirodi ne treba ništa više osim prirode. No, ipak, zlu ne trebalo, valja na izlet poneti i koju stolicu i sto na rasklapanje, za one kojima priroda ne nudi dovoljno mesta za sedenje. Uostalom, sto će uvek poslužiti za pripremanje hrane, ali i za ishranu.

Manja je verovatnoća da će vam obed pokvariti trupe gladnih mrava. Razume se, da biste sprečili lošu higijenu, nije loše postaviti i vodootpornu mušemu. Mušeme se mogu nabaviti povoljno i koristiće vam u razne svrhe, od zamene stoljnjacima do eventualne zaštite od kiše.

U pojedinim uslovima, mušema na podu vam može zameniti i sto za ručavanje. Pa da, ima li šta slađe nego jesti na podu?

Obavezno čišćenje

Neretko se zapitamo kakav to čovek treba biti pa ne voditi računa o prirodi. Važno je napomenuti da je i te kako bitno imati potrebnu opremu za čišćenje nakon realizovanog izleta. Kupovina kesa za đubre, vlažnih maramica i papirnatih ubrusa neće vam mnogo oštetiti budžet, a i te kako će vam pomoći.

Vlažnim maramicama i ubrusima ćete obrisati ruke, pripremiti sudove za pranje kod kuće i očistiti ono što ste poneli i uprljali. Uz malo odgovornosti, đubre koje ste napravili možete pokupiti za nekoliko minuta, a priroda će to i te kako znati da ceni. Pa, budite promišljeni.