EGZOTIČNI EGIPAT: Zemlja faraona i piramida koju morate posetiti makar jednom u životu (FOTO GALERIJA)

Egipat
Dnevno.rs/Nebojša Marković

Još niste isplanirali letovanje, a znate da želite nešto drugačije od Crne Gore ili Grčke? Egipat više nije ni skup ni nepristupačan, a mi vam otkrivamo šta to "zemlju faraona" čini toliko magičnom i egzotičnom.

 

Cene egipatskih aranžmana poslednjih godina su mnogo pristupačnije u odnosu na godine pre revolucije. Zato, u susret novoj turističkoj sezoni, predstavljamo vam delić iz gradskog i seoskog života ove egzotične zemlje.

 

Šta obići?

 

Hurgada je najčešća i najpristušačnija destinacija sa mnogobrojnim hotelima pozicioniranim duž duge peščane plaže i prelepog Crvenog mora. Za one sa dubljim džepom tu je magični Šarm el Šeik. Ovo je pravo mesto za one koji žele da uživaju u mirnom i opuštenom odmoru, daleko od vreve i gungule Hurgade.

Bezbednost u Egiptu

Povodom uvođenja tromesečnog vanrednog stanja u Egiptu, nakon napada na dve koptske crkve,  Ambasada Arapske Republike Egipat u Srbiji, izdala je sledeće saopštenje:

“Arapska Republika Egipat ističe ovim putem stav da joj je bezbednost građana i putnika na prvom mestu. U skladu sa tim stavom, proglašeno je vanredno stanje u državi, koje podrazumeva uvođenje viših mera bezbednosti na ulicama i gradskim centrima i omogućava vlastima brže i efikasnije privođenje počinioca,  a nikako ne utiče na slobodu kretanja ili putovanja.

Arapska Republika Egipat će preduzeti sve potrebne korake kako bi se svi putnici osećali bezbedno i prijatno tokom boravka u svom drugom domu.”

Egipat je raj za one koji žele opštajući odmor i kupanje u jednom od najlepših mora u ovom delu sveta. Crveno more je apsolutno čisto (proglašeno je za rezervat prirode), apsolutno bistro i prepuno korala, algi i morskog sveta (zato ne treba da vas iznenadi ako na plaži vidite delfina).

Za ljubitelje ronjenja, obavezan je odlazak na Rajska ostrva – kupajte se i ronite u potpunom skladu sa prirodom, na mestu čije ime dovoljno govori o njegovoj lepoti.

Za avanturiste, tu je Sahara! Vozite se terenskim džipovima, jašite kamile i večerajte sa pravim beduinima. Nigde kao ovde nećete osetiti da se zaista na drugom kontinentu, daleko od kuće i ponate “dosadne” Evrope.

Iz Egipta se ne možete vratiti, a da ne posetite Kairo i Luksor. U Kairu ćete obići Gizu, a Luksor, čuveni egipatski „grad mrtvih” i Dolina kraljeva nikoga neće ostaviti ravnodušnim. Oni hrabri, mogu i da se “usude” i uđu u piramide, a možda nalete i na koju mumiju.

Ukoliko ostane vremena tokom posete Kairu, nemojte propustiti posetu Muzeju nacionalne istorije, gde se pored brojnih umetnina i vrednih istorijskih predmeta čuva i famozna Tutankamonova maska – napravljena od čistog zlata.

Šta treba da znate o životu u gradu?

 

Mnogi će vam za Egipat reći da je reč o zemlji u kojoj je “sva na prodaju”. I zaista, ulična trgovina cveta već od ranog jutra pa do do kasno u noć, a trgovci su potpuno izvešteni u privlačenju mušterija i odlično govore engleski.

Na ulici se prodaje sve – povrće, voće, garderoba, obuća, pa čak i novi mobilni telefoni! Ako planirate nešto da kupite, računajte da ne možete da prođete bez cenkanja koji Egipćani naročito vole.

I ne zaboravite – Arapi tradicionalno jesu napadniji i uporniji domaćini, ali uglavnom nemaju loše namere. Ako ne želite da se upuštate u razgovor ili cenkanje sa njima, dovoljno je da ih ignorišete.

Ipak, ukoliko se zaustavite kraj neke prodavnice i prodavac vam ponudi čaj od hibiskusa, nemojte ga odbiti! Ne misli ništa loše, a to bi za njega bila uvreda.

 

Kad smo kod čaja, on je nezaobilazni napitak u Egiptu i po gradovima se pije u čajdžinicama gde trgovci često sede kako bi predahnuli od celodnevne prodaje. Kafana nema.

  
Na prvi pogled na ulicama vlada pravi saobraćajni haos – ne postoje pravila, nema semafora, znakova, a želju da skrenu vozači obično ističu mahanjem rukom iz auta. I dok “zapadnjacima” ovo može delovati pakleno, Egipćani se super snalaze u ovom neredu, a saobraćajne nezgode su retke. 

 

Šta treba da znate o životu na selu?

 

Ako vas put nanese u unutrašnjost Egipta možda vam se učini da je, za razliku od grada u kome je “stalna ludnica” ovde sve usporeno i mirno, ali nije tako!

Možda deluje da ratari rade polako, ali reč je o veoma vrednim ljudima. Zahvaljujući povoljnim klimatskim uslovima oni godišnje četiri puta imaju sejanje i žetvu (za razliku od Srbije gde se ovi radovi odvijaju jednom godišnje), pa zapravo preko cele godina rade u polju i zaista nemaju odmora!

Školovanje je u Egiptu besplatno, pa i na selu možete sresti fakultetski obrazovane ljude koji ne žele da se presele u grad jer je tamo život mnogo skuplji dok na selu imaju “svoj mali svet” i od sopstvenog rada mogu pristojno da žive.

Reportažu je omogućila agencija Faros Tours iz Beograda. Delić atmosfere iz Egipta možete pogledati i u našoj galeriji: