RAD, RED I DISCIPLINA! Ovo svaki roditelj treba da zna: Mali trikovi za pomoć u VASPITANJU DECE

Deca
Pixabay.com

Vaspitanje deteta je veliki izazov za svakog roditelja. To je veoma težak posao sa punim radnim vremenom, koji često zna da bude stresan. Ali, ne brinite! Postoje određene metode koje vam mogu olakšati život.

U nastavku pročitajte nekoliko saveta koji će pomoći vašem detetu da bude disciplinovano bez upotrebe raznih gedžeta, koji u današnje vreme predstavljaju “dečiji lek za smirenje”.

 

– Za početak, važno je da znate da deca ne mogu da shvate koncept vremena pre devete godine, jer do tog perioda još uvek nisu razvili apstraktno mišljenje. Prema tome, oni neće razumeti razliku između deset minuta i trideset minuta. Da bi prevazišli ovakav problem, treba ih naučiti kako da zamišljaju vreme.

Najbolji primer ovog trika oslikava se u sledećim rečenicama:

Neispravno: “Vreme je za spavanje, imaš deset minuta da se smestiš u krevet”

Ispravno: “Tata će doći kući kada sunce zađe iza brda”

Dakle, vašem detetu neće biti teško da nešto sačeka ukoliko, u međuvremenu, ima zanimaciju i nešto za poređenje. Kada počnete da praktikujete ovakav vid komunikacije budite sigurni da ćete pomoći vašem detetu da bolje shvati i razume pojam vremena, piše portal relationshipgoals.me.

 

– Takođe, veoma je važno da naučite vaše dete kako da koristi svoju maštu. Nemojte mu dozvoljavati da često boravi ispred televizora.

Što manje gleda televizor, koristi tablet, laptop ili telefon – više će imati prostora da razvija svoju maštu. Jer će mu bez gedžeta biti dosadno, a iz dosade će početi da razmišlja i ubrzo će naći novu zabavu. Mašta radi svašta i mašta ne poznajte granice.

I zato – neka vaše dete nauči kako da se samo zaigra!

Neispravne igre: Igranje raznih igrica na telefonu ili tabletu neće naučiti vaše dete kako da koristi svoju maštu. Ovo otežava sposobnost deteta da neguje svoju kreativnost i svoje misli.

Ispravne igre: Lego kockice? Odličan primer! Uz pomoć njih vaše dete uči kako da stvara stvari po svom ukusu. Dobija prostor da razmišlja i improvizuje. Takođe, razne društvene igrice pomažu detetu da često koristi um – što je u periodu odrastanja veoma važno. 

Vi kao roditelj treba da budete stripljivi i da vaše dete učite korak po korak kako da se samo zaigra.

 

– Deca postaju veoma nestrpljiva i nemirna kada moraju da čekaju da se majka vrati iz prodavnice ili kada moraju da čekaju školski autobus. Postoje sjajne ideje koje možete koristiti za usmeravanje pažnje vašeg deteta.

Igra: Za ovu igru je potrebno dvoje. Ono što treba da učinite jeste da pažljivo posmatrate stvari u vašoj okolini. Dakle, ukoliko ste na stanici i čekate autobus, vaše dete je uznemireno, nema strpljenja i počinje da bude nervezno – skrenite mu misli tako što ćete ga zamoliti da vam kaže koja je to najčešća boja u koju su ofarbani automobili na parkingu. Vaše dete će tada svu pažnju fokusirati na novi zadatak. Dok vam odgovori na pitanje autobus će doći.

Trik: Dok igrate igru koju smo vam naveli možete zameniti uloge. Vi kao roditelj budite poput deteta, napravite grešku i dopustite da vas vaše dete ispravi. Videćete koliko ćete ga ovim trikom motivisati.

 

Da li ste čuli za “pravilo o prekidu”? Naime, opšte je poznata situacija da kada vi pričate ozbiljne teme sa vašim prijateljima, rodbinom ili supružnikom, vaše dete pokušava da vam skrene pažnju tako što vas konstantno prekida i doziva.

Ono što je potrebno da učinite u ovoj situaciji jeste da, kada vas pozove, lepo mu kažete da sačeka i pritom stavite vašu ruku na ruku deteta – ovim potezom mu stavljate do znanja da ste zaista obratili pažnju na njega i da ćete mu se uskoro posvetiti samo da završite razgovor.

Kontakt sa detetom je veoma važan, jer tako pokazujete međusobno poštovanje i razumevanje.

 

– Deca obožavaju iznenađenja. Opšte je poznato da kada se približavaju novogodišnji, božićni ili uskršnji praznici pa, čak i rođendani – deca su veoma nestrpljiva i, bukvalno, odbrojavaju dane do važnog datuma. Kako biste taj period ulepšali i učinili im još zanimljivijim, najbolje bi bilo da zajedno kreirate kalendar i da svaki dan odradite po jedan zadatak – kada ga ispunite, olovkom precrtajte datum i zajedno odbrojite preostale dane. Videćete kako će dočekivanje važnih datuma vašem detetu biti još lepše i zanimljivije.

 

I zapamtite, kada radite zanimljive aktivnosti sa vašim detetom ono se oseća jako i povezano sa vama. Zajedničko vreme vam omogućava da pričate sa vašim detetom, stvara priliku za značajne i iskrene razgovore. Ovo su trenuci u kojima ćete sigurno uživati u društvu jedno drugog!