S KIM SI TAKAV SI: Na prijatelje ličite MNOGO VIŠE nego što biste mogli i da pretpostavite!

prijatelji
pixabay.com

Ispostavilo se da prijatelji imaju oko dve trećine zajedničkog genetskog materijala, a otprilike toliko sličnosti imaju i bračni partneri.

 

Pored toga što vi i prijatelji verovatno imate isti ili sličan ukus za filmove, hranu, delite zajedničke vrednosti, pravi “test” prijateljstva bi mogao da leži u vašoj genetici.

Šalu na stranu, istraživanje je pokazalo da sa prijateljima imamo mnogo više genetskih sličnosti nego sa tamo nekim strancima.

Tim istraživača pregledao je 5.500 američkih adolescenata i tom prilikom sproveo seriju genetskih testova između prijatelja, kako bi utvrdili koliko imaju genetskih sličnosti.

Ispostavilo se da prijatelji imaju oko dve trećine zajedničkog genetskog materijala, a otprilike toliko sličnosti imaju i bračni partneri.

Razlog za to je, kažu stručnjaci, što sa ljudima sa kojima se družimo delimo i neke karakteristike – na primer, odrasli smo u sličnoj ekonomskoj situaciji, imamo sličan nivo obrazovanja…

Drugo objašnjenje je da ljudi formiraju prijateljstva u okviru sličnih društvenih okruženja. To znači da smo, recimo, išli u istu školu sa prijateljima, da živimo u istom mestu ili u istom kraju grada…

Stručnjaci to nazivaju socijalnim strukturiranjem, a vodeći autor studije Bendžamin Dominik kaže da to ima veoma važnu ulogu u činjenici da prijatleji imaju sličnu genetiku.

“Da li individalci aktivno biraju da budu okruženi ljudima sličnim sebim ili je to zaslužno socijano strukturiranje, koje utiče na sve nas?”, pita on.

“Naši dokazi pokazuju da, uz dužno poštovanje prijateljima, to većim delom zavisi od socijalni struktura”.