Depilirate intimnu zonu? Žene, evo zašto ne treba to da radite!

Vagina Žena
Foter/zio Hack / photo on flickr

Depiliranje i brijanje intimnog područja postala je sasvim uobičajena ženska navika. Međutim, jeste li se ikada zapitali kakve opasnosti vrebaju tokom depilacije i kako uklanjanje dlačica može uticati na vaše zdravlje?

 

Megan Martin prvi put je otišla na depilaciju intimnog područja u ranim dvadesetima. Za Refinery 29 opisala je kako je bila zadovoljna rezultatom, sve dok jednog dana nije naišla na čudne kvrge na intimnom području.

Preplašena je otišla kod svog ginekologa koji joj je objasnio da nije u pitanju nikakva bolest, nego opaka reakcija na uklanjanje dlačica i dao joj dva razloga zbog kojih bi odmah trebalo da prestane da depilirat intimnu zonu.

1. Čupanje dlačica iz tela nije ‘prirodno’. Pogotovo ne na izuzetno osetljivom području tela poput vulve i izaziva podlive, krvarenje i bolno urastanje dlačica.

2. Depilacija voskom ima veliku ‘higijensku’ manu. U salonima nakon depilacije možda se ne menjaju predmeta sa kojima nanose vosak, nego ih koriste i za druge klijentkinje. Na njima se nalaze ostaci dlačica i krvi pa to predstavlja opasnost za zdravlje.

Prema jednom opsežnom istraživanju, 60 odsto žena ima problema nakon uklanjanja dlačica, ali samo 4 odsto njih zbog toga odlazi kod lekara.

Dermatolozi upozoravaju kako depiliranjem i brijanjem otvaramo pore i izlažemo se raznim infekcijama.

“Dlačice se nalaze na intimnom području kako bi zaštitile krhko i nežno tikvo vagine i uretre. One stvaraju zaštitnu barijeru između tog područja i raznih zaraznih mikroba, nadražujućih sredstava i alergena. “