BONTON CVEĆA: Pazite šta poklanjate da voljenoj osobi ne poručite nešto POTPUNO POGREŠNO (FOTO)

Cveće
Pixabay.com

Ukoliko tražite univerzalan i siguran poklon koji će uvek naići na pozitivne reakcije, cveće je uvek pravi izbor. Ono nosi jedinstvenu poruku i često ima određenu simboliku, kao poseban i pažljiv način da nekoga obradujete.

 

Svaki cvet ima svoju priču, svoju simboliku koja će preneti vašu poruku voljenoj osobi. Na taj način cveću, koje je veoma čest poklon, možete dati poseban značaj ako se vodite ovim posebnim “jezikom cveća” koji vuče korene još iz viktorijanske tradicije.

Naučite bonton cveća i nikada nećete pogrešiti sa poklonom voljenoj osobi!

RUŽA

 

Ova prelepa i jedinstvena “kraljica cveća” predstavlja najčešće uzgajana baš zato što je omiljeni izbor za najrazličitije prilike. Ona uvek šalje otvorenu i jasnu poruku, a to je ljubav.

Međutim, da li ste znali da prema ustaljenom verovanju ruže nose posebno značenje u zavisnosti od njihove boje:

Crvena – označava strast,
Bela – predstavlja simbol za nevinost i čistotu,
Žuta – iskazuje ljubomoru,
Roze – simboliše radost i nežnost.

ORHIDEJA

 

Egzotični cvet izuzetne lepote, naročito popularan i zastupjen poslednjih godina na tržištu će sigurno oduševiti svaku damu. Veruje se da orhideje simbolišu delikatnu lepotu, ljubav, divljenje i prefinjenost, tako da ćete ovim izborom sigurno pokazati svojoj dami koliko je cenite. U Drevnoj Kini su ih smatrali simbolom plodnosti.

LALA

 

Osmi mart je odlično vreme za poklanjanje lala koje simbolišu predstojeće proleće, sunce i radost. Takođe se veruje da označavaju slavu i savršenu ljubav. Danas su dostupne u najrazličitijim varijetetima koji se razlikuju po bojama, gustini i obliku latica.

KARANFIL

 

Ovaj interesantni cvet ponovo dobija na popularnosti, kako zbog svog jedinstvenog izgleda, tako i zbog simbolike koju nosi. Veruje se da iskazuje požudu i strast. Nekada su se ovim neobičnim cvetovima pripisivale i magijske moći. Zbog toga su supružnici poklanjali jedno drugom karanfile koji su bili čuvari njihove ljubavi i ključ radosti u braku.

LJUBIČICA

 

Ovaj prepoznatljivi cvet ima dugu tradiciju u našoj kulturi i predstavlja jednu od najčešće poklanjanih biljaka. Nekada se smatralo da plave ljubičice iskazuju vernost, dok bele simbolišu skromnost. U našem narodu su devojke poklanjale momcima ljubičice kako bi ih uvek voleli.

LJILJAN

 

Cvet koji je prepoznatljiv po svom intenzivnom mirisu i lepoti je čest poklon na venčanjima, jer simboliše čistotu i nevinost, ljubav i savršenu vezu. U Staroj Grčkoj je ovaj cvet bio posvećen Heri, zaštitnici braka i potomstva, dok je u hrišanstvu on bio simbol Bogorodice.

HORTENZIJA

 

Cvet koji je stekao izuzetnu popularnost poslednjih godina, sa razvojem novih varijeteta može biti originalan i interesatan poklon kojim ćete obradovati neku damu za Osmi mart. Veruje se da iskazuje srdačnost i prijateljstvo, pa se često poklanja u znak pomirenja, nakon nesuglasica ili svađa.

BOŽUR

 

Božur je raskošan cvet interesantnog izgleda koji od davnina krasi vrtove, a danas čini nezaobilazan deo mnogih aranžmana i izuzetno je prisutan na tržištu sa svojom novostečenom popularnosti. Simbolika božura dolazi sa Istoka gde se smatra da predstavlja simbol lepote i romantike, srećnog braka, kao i časti i bogatstva. 

U našem narodu su se ovom cvetu pripisivala magična svojstva, pa su ga devojke koristile da osvoje srce mladića koga su žarko želele, a verovalo se i da čuva od uroka, pa se kačio na kolevku novorođenčeta za odbijanje negativne energije.