Posedujete UMETNIČKE VEŠTINE I TALENTE? Nažalost, naučnici nemaju lepe vesti za vas…

kreativnost
pixabay.com

Naučnici tvrde – ako ste kreativni, onda ste možda i psihopata!

 

Osobe koje poseduju umetničke veštine i talente imaju mnogo veće izglede da budu psihopate, tvrde naučnici filipinskog Univerziteta De La Salle iz Manile.

Studija pod nazivom “Istraživanje postsocijalnog modela psihopatije kretivne ličnosti: Dokazi iz osobina i psihofiziologije”, sprovedena na 503 osobe, postavila je učesnicima seriju pitanja kako bi utvrdila njihovo ponašanje u odnosu na osobine karakteristične za psihopatiju, narcizam i makijavelizam (sposobnost manipulacije).

Naučnici su došli do zaključka da kreativne osobe imaju manje emocionalne suzdržanosti, pokazuju veći stepen nepoštenja i veću sklonost ka preuzimanju rizika kako bi došli do uspeha.

Autori istraživanja su zaključili da se “antisocijalna ponašanja tog tipa mogu dovesti u vezu sa psihopatskom zlobom i da se nedostatak suzdržanosti ne čini bitnim za kreativnu ličnost”.

Nedostatak emocionalne suzdržanosti, u formi psihopatske smelosti, u stvari je integralni deo pojedinih kreativnih ličnosti i finkcionalno povezanih kreativnih procesa, navode filipinski naučnici.