NIŠTA NE MORA DA SE BACI: Domaćice, budite kreativne i uz malo truda ISKORISTITE HRANU PREOSTALU od praznika

Hrana
Pixabay.com

U Srbiji se godišnje baci više od 250.000 tona jestive hrane, dok 628.000 ljudi živi u siromaštvu. Takođe, nakon Božića u Velikoj Britaniji baci se moče u količini dovoljnoj da se napune dva olimpijska bazena!

 

Ništa ne mora da se baci, samo ako ste kreativni! Evo nekoliko predloga…

Ruska salata može u frižideru da stoji sedam dana, kao i slična jela koja se prave od jaja, ali namazi od sireva, na primer, mogu biti jestivi i mnogo duže. Isto važi i za pečenje, ali ako vam je dosadilo jer ga jedete već nekoliko dana, slobodno ga stavite u zamrzivač i pojedite nakon tri meseca, ne duže.

Sveže meso može da bude zamrznuto i do devet meseci, osim mlevenog mesa koje bi trebalo iskoristiti najkasnije nakon četiri meseca.

Ako zamrznete svežu ribu možete da je iskoristite i nakon šest meseci, dok pečenu ili barenu ribu ne bi trebalo da držite duže od dva meseca.

Znajte da i supa može u zamrzivač – sipajte je u specijalne kese za odlaganje tečnosti, ili u duboke plastične posude za koje ste sigurni da trpe nisku temperaturu, i mirni ste naredna tri meseca.

Kolače možete da jedete i nakon što su mesec dana bili zamrznuti, a hleb i pecivo čak i posle dva meseca.

Ako vam je ostalo svežeg povrća, iseckajte ga, spakujte u papirne kese i ubacite u zamrzivač. Taj miks luka, celera, šargarepe, krompira… možete da koristite da začinite neko jelo, ili za čorbicu od povrća.

Ako vam je ostalo pire krompira, dodajte dva žumanca i dve kašičice rendanog sira, zapecite u rerni i imate spremnu večeru!

Stari hleb tisecite nana kockice i staviti da se osuši – tako ćete dobiti kruotne koji su super dodatak za supe, čorbe i salate, ali ako ih sameljete dobićete prezle. Takođe od starog hleba može da napravite poparu, prženice ili bruskete.

A ovako se pravi pica od starog hleba: 

– 10 kriški hleba koji nije svež

– pola litre mleka

– 200 grama krem sira

– 100 grama šunke

– 3 jaja

– parmezan

– ulje, so, origano

Priprema: Potopite hleb u mleko i poređajte ga u podmazan pleh. Umutite jaja i krem sir i time prelijte hleb. Posolite, prekrijte šunkom i parmezanom. Pecite u dobro zgrejanoj rerni, ne dugo, dok ne vidite da namirnice menjaju boju. Nakon vađenja iz rerne pospite origanom, a možete da dodate i kečap.