Najbolje ćete znati šta im je POTREBNO, ako ih samo posmatrate: Evo šta vam biljke poručuju SVOJIM IZGLEDOM!

Bosiljak
Pixabay.com

Biljke nam često svojim izgledom poručuju šta nije u redu i šta im nedostaje u nezi. Zbog toga obratite pažnju na sledeće znake.

 

Suvi listovi braon boje

Kada se listovi biljke osuše i poprime braonkastu boju, to najčešće znači da je biljci potrebna dodatna voda. Zalivajte dok zemlja ne bude vlažna, ali ne preterano zasićena vodom.

Biljka se ne razvija 

Ukoliko biljka izgleda jadno i nije se posebno razvila otkako ste je kupili, to može biti znak da joj je potrebno češće zalivanje.

Žuti listovi po ivicama

Kada primetite da listovi po ivicama menjaju boju u žutu, to je pokazatelj da previše zalivate biljku.  Svakako nastavite da je zalivate, ali ređe.

Listovi menjaju oblik i boju

Razlog za ove promene je preterano zalivanje, koje je zapravo najčešći razlog umiranja biljaka u stanovima i kućama. Problem nije samo u preteranoj količini vode, već i u lošoj drenaži. Kako biste to sprečili, dodajte malo peska u zemlju ili šljunak i komadiće cigle, a pored toga zalivajte ređe.

Biljka je neuobičajeno bleda

Ukoliko primetite da su listovi biljke bleđe boje nego inače, verovatno joj je potrebna prihrana, kako prenosi “goodhousekeeping.com”.

Biljka se naginje na jednu stranu

Kada biljka ide na određenu sranu znači da joj nedostaje svetlosti pa na ovaj način prati izvor koji joj je najbliži. Premestite biljku na neko dobro osvetljeno mesto.