Vodite računa o bitnim stvarima: Tri saveta za odabir NAJBOLJIH ZAVESA!

zavese
pixabay.com

Jednom kada se odlučite za dobre zavese, verovatno ćete ih koristiti dugi niz godina. Zato, prilikom izbora treba da budete obazrivi i promišljati i da dobro izvagate koja opcija vam je najbolja. Morate voditi računa o mnogim bitnim stvarima, počevši od materijala zavese, oblika, dužine, tipa, ali i cene. Nekada je vrlo teško sve ove stvari uklopiti.

 

Može se dogoditi da se zavese koje su po svim karakteristikama savršene ne uklapaju u vaš budžet i onda je to dodatni problem. To onda znači da morate sve ispočetka. Ipak ne treba samo pažnju obraćati na cenu. Pokušajte da uskladite vaše kriterijume sa cenom i onda možda i pogodite dobitnu kombinaciju.

Birajte zavese od kvalitetnih materijala
Vrlo je važno da pre kupovine dobro razmotrite od kojeg materijala želite da budu, kao i tip koji vam najviše odgovara. Da li su u pitanju obične, rolo zavese, trakaste ili neke druge.

Skuplji i kvalitetniji materijali povećavaju cenu zavese, dok oni materijali lošijeg kvaliteta ne utiču bitno na cenu. U ovom smislu ne treba da gledate kako da uštedite, to ćete raditi kada su neke druge stvari u pitanju. Nikako vam se neće isplatiti ukoliko  kupite zavese loših materijala, a onda se one kroz vrlo kratak vremenski period pohabaju. To znači da ćete opet morati u potragu za idealnim zavesama, a to znači trošak vam je dupli i pritom opet gubite vreme.

Kada se odlučite za zavese od kvalitetnih materijala, to znači da ćete biti mirni jedan duži vremenski period, a u nekim slučajevima i zauvek. Pojedine radnje izrađuju zavese od pamuka, kvalitetnog satena, mebla, mikrofibera, pliša i tafta.

Izaberite proverene radnje sa iskustvom
Što ozbiljnije budete pristupili odabiru i kupovini zavesa, to ćete biti zadovoljniji krajnjim proizvodom. Sigurno i u vašem gradu postoji radnja koja je na daleko poznata po dobrim zavesama. Na ta vrate treba prvo da zakucate. Nemojte odmah se opredeljivati za one radnje koje su najskuplje, misleći da je tamo kvalitet zagarantovan. To ne mora da znači.

Najbolju preporuku će vam dati zadovoljni korisnici. Pa ukoliko znate nekog ko je skoro kupovao zavese, onda se kosultujete sa njim i posetite određenu radnju. Posetite i one radnje koje se bave šivenjem zavese. To vam možda može biti i najbolja opcija iz više razloga. Takve radnje ne naplaćuju šivenje, već samo materijal. To znači vi birate dezen, materijal i dužinu.

Zavese se moraju uklopiti u enterijer
Pogrešna kupovina je i kada kupite savršene zavese, savršenih materijala i odličnih cena, ali se one svojim izgledom ne uklope u celokupni prostor. Zbog toga je kupovina zavesa vrlo osetljivo pitanje. Pre kupovine morate znati šta tačno tražite. Dobro razmislite kako će se boja zavese i njen dizajn uklopiti u vaš enterijer. Nikako ne želite da zavesa odskače ili da remeti. Posebno su bitne ove odluke kada se radi o renoviranju stana ili nekog drugod prostora.

Morate imati u vidu da za dnevnu sobu treba da birate zavese svetlijih boja i ne toliko teške i glomazne. Dnevnoj sobi je potrebna svetlost, a sigurno ne želite da je “ubijete” previše tamnim zavesama. Obratite pažnju i na zavese u kuhinji, zato što one ne mogu biti istog tipa kao zavese u sobama. Treba prilagoditi tip zavese uslovima u kuhinji.

Najbolja zavesa nije ona koja izgleda najbolje ili koja je najskuplja. Najbolja zavesa je ona koja je kvalitetna, koja traje, ali i koja čini da vaš prostor izgleda mnogo bolje.