OVAKO SU TO RADILE STARE RIMLJANKE: Drevni tretmani lepote odmah će podmladiti vašu kožu i kosu

Lice
Foter/ tommerton2010 / photo on flickr

Žene se ulepšavaju oduvek. Naravno, ranije nije bilo kozmetičkih preparata, ali su ljudi vrlo rano spoznali delotvornost prirode.

Radi se o tretmanima koji su odlični za bolji izgled, a uz to su i zdravi.

Maslinovo ulje

 

Nekada su žene ovo ulje nazivale zlatnim, i to s dobrim razlogom. Odlično je za negu kože i kose.

Kupke

 

Foto:foter/Oneras via Foter.com/CC BY-SA 

Stare Rimljanke provodile su sate i sate u svojim kupkama. Uživale su u malim razgovorima dok su menjale hladnu i toplu vodu koja je odlična metoda zatezanja kože. Osim toga, potiče i cirkulaciju.

Aromaterapijska masaža

 

Bila je omiljena među mnogim damama nekad, a omiljena je i danas. Odlična je za lepotu i opuštanje. Nakon masaže aromaterapeutskim preparatima koža izgleda fantastično.

Tkanina umesto pilinga

Žene nekada nisu imale piling kakav poznajemo danas pa su mrtve ćelije s kože skidale grubom tkaninom. Tako su i podsticale cirkulaciju.

Depilacija šećernom pastom

Kažu da je to najbolja metoda uklanjanja dlačica s tela, a žene je praktikuju hiljadama godina. Ne šteti koži kao moderni preparati.

Maska za kosu od jaja

 

To je stara metoda održavanja kose lepom, zdravom i sjajnom. Dovoljno je razmutiti jaja, staviti ih na kosu, držati neko vreme, pa isprati toplom vodom.

Kisela pavlaka

Moguće je da su žene sasvim slučajno otkrile kako su im ruke meke nakon što su koristile pavlaku za kuvanje, pa su ga počele koristiti kao kremu za kožu, ali i kao regenerator za kosu.

Sok od limuna

Vekovima ga žene koriste za izbeljivanje kose. Jednostavno se nanese na kosu, i to je to. Rezultat su svetliji pramenovi koji često bolje izgledaju nego oni napravljeni kod frizera.