NOVI DIZAJNERSKI HIT U UREĐENJU DOMA: Jedan mali i jeftin detalj zbog kojeg će svaka PROSTORIJA ZABLISTATI

Zavese
Pixabay.com

Ako tragate za samo jednom i, samim tim, što jeftinijom promenom enterijera koja će biti i te kako vidljiva, dizajneri oduvek predlažu da se u takvim situacijama okrenete novim zavesama, a od nedavno preporučuju da to budu upravo - rolo zavese.

 

Pred vama su samo neki od razloga za ovakvu odluku, koji će vam ujedno i dobro objasniti zbog čega su se dekorateri zaljubili u rolo zavese kao praktičan i estetski element enterijera.

Detalj koji menja enterijer

Pomenuti je, a i svima je dobro poznato, da zavese zaista mogu mnogo učiniti kada je promena izgleda prostora u pitanju. Rolo zavese, međutim, ovde imaju posebnu ulogu.

Kako ostavljaju ram i dasku prozora otvorenim pogledima, a i sam vidik koji se pruža pred očima kada se u potpunosti podignu, one su odlične za sve one prostore kojima je potrebno dodatno vizuelno uvećavanje.

Sem toga, rolo zavese će na veoma jednostavan način uspeti da u svaki jednoličan enterijer – poput, recimo, poslovnog – unesu živost i toplinu, za šta će biti dovoljno da birate samo sitnije dezene ili pak toplije boje, a važno je napomenuti da se savršeno uklapaju i sa veoma popularnom PVC stolarijom.

Ako posmatramo isključivo praktičnost, rolo zavese su tu da po potrebi zamrače enterijer, ali i da istovremeno ostave dodatnog prostora za korišćenje ispod daske ili samog prozora.

Prilagodljiv svim stilovima

Iako su rolo zavese odlika pre svega modernih enterijera u kojima se pretežno i pojavljuju, dekorateri ističu da ih je, zbog njihove praktičnosti, veoma lako prilagoditi i drugim vrstama enterijera.

Tako se možete, primera radi, odlučiti za crno-bele rolo zavese za moderne minimalističke prostore, odabrati sigurnu sivu u bilo kojoj nijansi za idustrijske i uopšte trendi prostore kojima nije potrebno unošenje dinamike ili pak samo izabrati rolo zavese u boji koja dominira u vašem modernističkom enterijeru.

Sa druge strane, ovu vrstu zavesa lako ćete prilagoditi i svim retro ili elegantnim stilovima. U prvom slučaju možete birati rolo zavese u nekoj od pastelnih boja ili pak sa sitnijim dezenima, dok će se jednobojne rolo zavese u sivoj, crnoj, beloj ili bež boji dobro uklopiti u sve prefinjenije enterijere.

Sve navedeno, takođe, još jednom potvrđuje praktičnost ovog elementa prostora.

Odličan izbor za manje stanove

Ono što svi dizajneri enterijera navode kao posebnu prednost koju imaju rolo zavese jeste činjenica da su najbolji izbor za manje stanove i prostorije uopšte. Naime, one istovremeno mogu poslužiti kao dekorativni ali i praktičan momenat prostora, te na ovaj način štede kako novac, tako i neophodne kvadrate u svim manjim stanovima.

Kada je u pitanju konkretniji izbor u ovakvim situacijama, dekorateri predlažu da izbegavate rolo zavese sa sitnijim šarama i radije birate jednobojne varijante. Ipak, ukoliko biste da postignete pokret u svom domu, i ukoliko u njemu mahom preovladava jedna ili dve boje, krupnije šare i apstraktni motivi su dozvoljeni.

Jedna boja je, svakako, siguran izbor. Predlog je da to budu što svetlije nijanse i boje, ali ukoliko je vaš cilj ujedno i zatamnjenje prostora, onda se možete okrenuti sivoj koja će poslužiti i dekorativnoj i praktičnoj nameni.

Za one prostorije kojima zamračenje nije potrebno, poput kuhinja i trpezarija, predlog su rolo zavese u jarkim bojama, poput žute, narandžaste i crvene.