Vesti  Magazin  /  Savremena domaćica

NIKAD NISTE ČISTILI VEŠ MAŠINU? Pod hitno to uradite, ODEĆA VAM SE PERE U FEKALIJAMA!

Čak 25 odsto mašina za veš sadrži fekalne bakterije u tragovima, sa naše odeće, pokazala su istraživanja.
Autor: Alo Foto: Pixabay.com
Vreme: 11:29h | 13. septembar. 2017.
0

 

 

Čini vam se da nema potrebe za čišćenjem veš-mašine? Izgleda vam uredno, bez obzira na to što se malo praška nakupilo i što je kamenac zahvatio pokoji deo. 

 

Razmislite još jednom, jer čak 25 odsto mašina za veš sadrži fekalne bakterije u tragovima, sa naše odeće, pokazala su istraživanja. No nema mesta za paniku, možete je srediti očas posla, u svega nekoliko poteza. Zapamtite da je neophodno da na svakih nekoliko meseci očitite mašinu - pregrade, vrata, gumu, posude za prašak, bubanj, a evo i kako da to učinite.

 

Guma i fioka

 

Pomoću krpice nakvašene sirćetom i četkicom za zube lako i uspešno ćete očistiti gumu na vratima veš-mašine, koja zadržava višak vode i prljavštinu. Takođe, možete je naprskati „asepsolom“, a zatim obrisati ubrusom. Ukoliko primetite da se štroka sa gume ne skida, velika je verovatnoća da je buđ prodrla u nju, pa je najbolje rešenje kupiti novu. Savetuje se da posle pranja vrata mašine držite otvorene. Pregrade za prašak su savršeno mesto za nastanjivanje bakterija i buđi. Izvucite fioku i operite pod mlazom mlake vode. Ukoliko se tvrdokorni ostaci praška ne skidaju, napunite lavor toplom vodom i u nju sipajte sirće ili deterdžent, a zatim potopite fioku. Nakon dva sata je dobro istrljajte sunđerom, isperite, osušite i vratite.

 

Bubanj

 

Iako vam unutrašnjost mašine izgleda čisto, ne zavaravajte se. Toliko je pukotina i rupa u kojima se skrivaju bakterije. Najbolji način da ih se rešite je da bar jednom u tri meseca uključite praznu veš-mašinu. Bubanj ćete uspešno oprati sirćetom i sodom bikarbonom ili sokom od limuna. Ovi sastojci će u potpunosti očistiti i dezinfikovati mašinu.

 

Potrebno je da u pregradu za prašak za veš sipate dve kašike sode bikarbone i pola šolje destilovanog sirćeta. Podesite mašinu na navišu temperaturu i izaberite najduži ciklus pranja. Isti trik leži i u šolji svežeg limunovog soka, pomoću kojeg ćete ukloniti neugodne mirise i ostatak praška, kao i rđu.

 

Filter

 

Ne zaboravite da obavezno očistite i filter veš-mašine, čiji je zadatak da prikupi sve sitne stvarčice, poput komadića tkanine i dugmića, koji su česti uzročnici zapušenosti mašine. Zbog ogromne količine vlage i toplote i filter je dušu dao za bakterije, zato je njegovo redovno čišćenje neophodno, kako zbog prljavštine, tako i zbog mogućih kvarova.

 

Vlaga

 

Ukoliko vam se događa da vam se garderoba posle pranja oseća na vlagu, znajte da imate problem sa veš-mašinom. Kako biste uklonili taj miris, latite se ulja od karanfilića. Dovoljno je da sipate svega 10 kapi u bubanj i uključite da mašina odradi pun ciklus na višoj temperaturi.

 

Komentari

Nije moguće komentarisati vesti starije od 5 dana.