STIGLA JE JESEN A SA NJOM I TOPLIJA GARDEROBA: Evo par važnih saveta kako i gde treba skloniti letnje stvari

Orman
Rubbermaid Products / Foter / CC BY

Veliko jesenje sređivanje i čišćenje ormana. Garderoba koja se često nosi treba da bude nadohvat ruke, a za prijatan miris ubacite kesice lavande ili lipe

 

Foto: Rubbermaid Products / Foter / CC BY 

Jesen je počela, a to je obično vreme kada se pravi veliko spremanje u ormanu.

Letnju garderobu valja skloniti i polako pripremiti džempere i toplije stvari, ali i frotire zameniti ćebadima i jorganima. Prvo pravilo kada se rasprema orman je da ga treba kompletno isprazniti, obrisati i izluftirati.

Letnja garderoba

Među garderobom koja je izvađena iz ormana treba sve pažljivo pregledati i napraviti nekoliko gomila od letnjih stvari. Na prvu gomilu treba staviti sve letnje stvari koje nisu protekla tri meseca obučene nijednom. Na drugu gomilu treba staviti oštećene stvari, a na treću ono što je često nošeno. Prve dve gomile treba odmah baciti, a stvari iz treće oprati, ispeglati i odložiti za naredno leto.

Toplija garderoba

Džemperi moraju da se pregledaju i pomirišu, jer ukoliko je neki nošen i neopran ostavljen nekoliko meseci da stoji u ormanu, možda je dobio žute fleke od znoja ili parfema. Takođe, ukoliko među vunene stvari nisu ubačena sredstva koja teraju moljce moguće je da su se pojavile rupice.

Sve stvari koje nisu nošene godinama, bez obzira na opravdanje, treba baciti ili pokloniti. Greši svako ko veruje da će oslabiti i jednog dana obući staru suknju, a isto važi i za farmerke koje s vremenom postaju demode. Pored toga što se moda menja i guma slabi, materijali požute i ne vredi gomilati stvari koje zauzimaju prostor i gužvaju novu garderobu.

Izgužvane suknje i pantalone treba prepeglati pomoću mokre krpe i okačiti da se suše, pa tek onda uneti u orman, jer vlaga privlači gljivice. Garderoba koja se često nosi treba da bude nadohvat ruke, a stvari treba ređati prema prioritetu. Dok je lepo vreme, treba oprati sve što je nošeno, a onda u orman ubaciti kesice sa lavandom ili vrećice čaja lipe, kamilice ili mirišljavi potpuri.

Cipele

Obuća nikada ne sme da stoji u ormanu sa garderobom, ni u kutijama. Nošene cipele su izvor neprijatnog mirisa, a ukoliko nema drugog mesta (poput cipelarnika ili špajza), sandale i papuče treba dobro očistiti i napuniti novinskim papirom, staviti u čiste kutije.

Kaputi i bunde

Jakne, kapute i bunde treba protresti, okačiti da se isprave i izluftiraju. Krzno treba blago “izudarati” štapom, a kapute, možda, i ispeglati ukoliko su se napravile “falte”.

Drage uspomene

Omiljena haljina, draga bluza i pokloni koji još imaju etiketu ne treba da se nađu u ormanu. Uspomene valja čuvati na fotografijama, jer nekadašnje pantalone samo mogu da razočaraju vlasnicu što više nema “dobru liniju”.