MAMMA MIA, ŠTA TO RADITE! Ako želite da spremite SAVRŠENU TESTENINU, poslušajte savete ITALIJANKI

spageti
Pixabay.com

Ako mislite da je dovoljno ubaciti testeninu u lonac sa vodom - grdno se varate!

 

Testenina je jedno od najomiljenijih jela širom sveta. Većina nas barem jednom nedeljno uživa u testenini, a raznoliki su načini kako ih pripremamo.

Međutim, ako želite da svaki put napravite baš najbolju tjesteninu, onda se pridržavajte ovih pravila najvećih majstora za pripremu testenine – Italijanki.

1. Testeninu uvek kuvajte s dodatim čilijem. Nije previše ljut, jer bi to uništilo jelo, ali dovoljno je intenzivan da pojača ukus testenine.

2. Kada pripremate jelo sa škampima, u vodi u kojoj su se kuvali škampi skuvajte i testeninu za bogatiji ukus.

 

3. Ako kuvate s vinom, koristite isto vino koje ćete piti tokom obroka. 

4. Nemojte preterivati s umakom jer tokom jela treba da uživate i u ukusu same testenine. 

5. Isprobavajte različite oblike. Postoji oko 350 raznih vrsta testenina. I više nego dovoljno izbora za eksperimentiranje, igranje i zabavu tokom kuvanja! 

6. Ako želite da kuvate testeninu kao Italijanke, onda voda treba da vri jedan do pet minuta, ne više. 

7. Ako pravite jelo sa zapečenom testeninom, uvek pecite tako da je sjajna strana aluminijske folije okrenuta prema dole. 

8. Kada topite puter na ringli, pomerite ga s vatre dok se još topi kako ne bi zagoreo. 

9. Kada pravite testeninu s povrćem, iseckajte povrće na male deliće jednake veličine kako bi se skuvalo ravnomerno. 

10. Vodi u kojoj se kuva testenina uvek dodajte so, ali ne previše. Preporučena količina je deset grama na tri litre vode. 

 

11. Kada jelu dodajete limun, iscedite ga tako da je meso limuna okrenuto prema dlanu kako koštice ne bi završile u jelu. 

12. Izbegavajte da testenini dodajete beli luk. Nije nužan kod pripremanja testenine i dodajte ga samo ako ukus i miris luka koji koristite nisu dovoljno dobri. 

13. Vodi u kojoj se kuva testenina dodajte cherry paradajz. Nožem zarežite paradajze i stavite ih u vodu. Testenini će dati još finiji ukus. 

14. Ako pripremate jelo i testenina se malo ohladi, ne treba da je zagrevate, već je samo polijte vrućom vodom i nastavite. 

15. Maslinovo ulje možete, a i ne morate dodati testenini dok se kuva. Ono će testenini dati drugačiji ukus pa ga upotrebljavajte onda kada ste spremni na eksperimentisanje.