ŽELITE DA SE “PROŠIRITE”? Saveti za adaptiranje tavana u savršen STAN U POTKROVLJU

potkrovlje
pixabay.com

Stvorite novi životni prostor i dodajte imovinsku vrednost svojoj kući.

 

Potreba za prostranijim životnim prostorom i dodatna vrednost, kako imovinska, tako i porodična, motiviše sve veći broj ljudi da tavan pretvori u funkcionalno potkrovlje. Nekada prvenstveno korišćeno kao skladište u tradicionalnim srpskim kućama, danas prostor ispod samog krova porodičnih domova otvara mogućnost za nove životne ideje i uređenje celokupnog enterijera kuće.

U kućama novije izgradnje često je u potpunosti iskorišćen svaki pedalj unutrašnjeg životnog prostora, dok one iz šezdesetih i sedamdesetih godina otvaraju mogućnost za proširenje na tavanskom prostoru. Adaptacija tavanskog prostora ne samo da daje novi potreban prostor, već i povećava buduću prodajnu vrednost kuće.

Pre izvođenja svih radova, prema važećim propisima za adaptaciju potkrovlja, potrebna je građevinska dozvola. Potkrovljem se smatra prostor kod kojega je visina nadozida maksimalnih 90 centimetara.

 

Sledeća obavezna stavka su stepenice, za koje je, ukoliko ih nemate, potrebno da odvojite prostor od minimum 90 centimetara u širinu, sa slobodnom visinom za prolaz od 200 centimetara. Idealnu predstavu koliko će nove stepenice zauzimati prostora daće vam stepenice, koje recimo vode iz podruma ka prizemlju ili one iz prizemlja ka spratu.

Dodatni prozor ili prozori koji obezbeđuju dovoljno svetlosti za udoban životni prostor obavezna su stavka. U zavisnosti od krovne konstrukcije, prozori mogu biti klasični ili krovni. Ako je nagib krova takav da ćete imati neiskorišćenog prostora u kosinama ispod visine od 1,5 metara, dodavanje ormara i polica u ovom prostoru idealno je rešenje.

Da bi prostor imao dobre termalne kapacitete neophodna je i termalna izolacija. Najčešće se stavlja mineralna vuna između rogova, a ispod završnog sloja plafona i zidova najčešće se instaliraju gips-kartonske ploče.

Ipak, pre početka svih radova potrebno je proveriti krovni pokrivač i uveriti se u vodonepropustivost krova.

Prema propisima, u postojećem električnom ormanu morate pronaći prostor za dodatne osigurače. Neophodan je najmanje jedan za svaku posebnu sobu. Ako u ormanu ne postoji prostor za priključenje novih instalacija, biće potrebno da proširite kapacitete razvodnog ormana, a to može biti skupo.

Dovođenje vodovoda i kanalizacije predstavlja novi trošak ako planirate postavku kupatila ili kuhinje na tavanu. Vodovodne cevi će morati biti sprovedene kroz unutrašnje zidove, dok kanalizacione cevi mogu biti jako zahtevne za postavku u već postojećim uslovima.

Pre samog procesa napravite plan kako i u kom periodu ćete izvesti sve neophode radnje, ali i isplanirati budžet za ovaj građevinski poduhat.

 

Potencijalni problemi

Drvene krovne konstrukcije mogu da se renoviraju po pristupačnim cenama. Ipak, ako imate rešetke sa unakrsnim potporama, koje su strukturalne komponente za podržavanje krova, one bi morale da se uklone kako bi se obezbedio neophodan prostor, što je gotovo nemoguće uraditi po pristupačnoj ceni.

Ako je podna konstrukcija na tavanu ista kao i u nižim nivoima – standardna – betonska ploča, nećete imati problema. Kod starijih objekata se dešava da je konstrukcija poda tavana urađena tako da na njoj hodanje niti postavljanje dodatnog tereta nije moguć. Tada adaptacija iziskuje mnogo vremena i novca.