SEDAM TRIKOVA ZA SAVRŠENE DOMAĆICE: Posle ovog nikada više nećete bacati SILIKA-GEL VREĆICE!

Silica gel
Pixabay.com

U kutiji s novim cipelama, odećom i drugim tek kupljenim stvarima često nađemo vrećicu sa silika-gelom koji upija vlagu i tako štiti robu od vlažnosti.

 

Na vrećici takođe piše da se ne sme pojesti, ali to upozorenje stoji isključivo zato što postoji opasnost od gušenja jer silika-gel sam po sebi nije toksičan. Naravno, te paketiće uvek bacimo, ali nakon što saznate za šta vam sve oni mogu poslužiti, to više nikada nećete uraditi.

1. Spasite mobilni koji je pao u vodu

Napunite posudu vrećicama sa silika-gelom i on će upiti svu vodu koja je ušla u telefon. Neki tvrde da je ovaj način spašavanja mokrog telefona čak 10 puta učinkovitiji nego kada se koristi pirinač.

2. Sačuvajte stare fotografije

U kutiju u kojoj držite stare fotografije stavite vrećice sa silika-gelom i on će sprečiti skupljanje vlage u kutiji koja može da ošteti vaše fotografije. Uspomene će na ovaj način trajati i trajati…

3. Zaštitite šminku

U neseser sa šminkom ubacite jednu, dve vrećice sa silika-gelom koje će sprečiti preterano sušenje pudera i šminke na bazi pudera, zbog čega se ona teže nanosi.

4. Sprečite neugodne mirise u torbi s opremom za vežbanje

Silika-gel upiće vlagu koja se skupila u patikama i odeći posle telovežbe, što je posebno praktično uzevši u obzir da mnogi od nas nakon treninga ostave opremu u torbi ostatak dana, pa i duže. Bakterije obožavaju vlažne okoliše, pa ćete uklanjanjem vlage sprečiti njihovo nakupljanje, kao i to da oprema za vežbanje ima neugodan miris.

5. Održite peškire mirišljavima

Nekoliko vrećica sa silika-gelom umetnite među složene ručnike. Vlaga i čudan miris koji dolazi s njom tako će iz ručnika u potpunosti nestati, a vaše kupatilo mirisaće samo na osveživač vazduha i omekšivač za veš.

6. Održavajte vetrobran čistim

Nekoliko vrećica sa silika-gelom stavite na kontrolnu ploču automobila što će sprečiti nakupljanje vlage i kondenzaciju s unutrašnje strane vetrobrana. Zimi će vrećice silika-gela takođe sprečiti smrzavanje s unutrašnje strane. Silika-gelu možda će trebati nekoliko dana da postane potpuno učinkovit, pa budite strpljivi.

7. Održavajte nakit čistim i sjajnim

U susretu s vlagom srebro tamni i gubi boju. Nekoliko vrećica sa silika-gelom u vašoj kutijici s nakitom znatno će usporiti taj proces.

Dodatni savet: Vrećice sa silika-gelom koje još ne upotrebljavate držite u kutijama koje ne propuštaju zrak.