NIJE SVE U PARAMA! Saveti za ADAPTACIJU STANA pomoću kojih ćete od svakog prostora napraviti TOPLI DOM

Mali stan
Pixabay.com

Odmah je potrebno priznati, jedna od najmučnijih stvari kada se radi o jednom domu jeste adaptacija istog, jer pored previše planiranja, odvajanja finansija koje je potrebno u sve to uložiti, odabira novog izgleda životnog prostora, potrebno je sve to uraditi pametno, tako da se u svakom segmentu spoje lepo i korisno.

 

Istina, najlepše je kada se korisno i lepo spoje, ali to je još jedan najteži zadatak, ma čime god se bavili i šta god radili. Uvek se ipak pronađe pomoć i saveti za što bolji prolazak, a ukoliko je u pitanju baš adaptacija stana, onda i evo kako i gde je najbolje da uložite svoj novac, kako biste na kraju dobili ne samo lep, već i sasvim funkcionalan i udoban dom.

 

Stolarija

Adaptacija stana nije jednostavno krečenje zidova, menjanje njihovih boja, kupovina novog nameštaja ili nečega drugog, jer je mnogo bitnije da se tim renoviranjem dobije kvalitetniji dom.

Starije zgrade i kuće uglavnom imaju stolariju koja je nakon mnogo godina stajanja i korišćena propala u većem procentu, pa prozori i vrata ne dihtuju dobro, propuštaju vazduh, zbog čega je dom nemoguće dobro zagrejati zimi, a ni rashladiti leti. To su najosnovniji razlozi zbog kojih je najpotrebnije novac uložiti najpre u ovu vrstu popravke jednog doma.

Izolacija

Dalji koraci adaptacije stana trebalo bi da se odnose na izolaciju, kako unutrašnjosti, tako u spoljašnjosti. Dobro i kvalitetno urađenja izolacija doma daće vam zimi topao, prijatan dom, dok će leti biti hladovan i neće biti nepoželjne vrućine.

Osim toga, postavljanje kvalitetne izolacije jedan je od najboljih načina uštede, budući da će vam biti potrebno mnogo manje ogreva, mnogo manje utroška električne energije, u bilo kom godišnjem dobu.

Promenite dom

 

Kada se odlučite za proces adaptacije stana mnogo je bolje da više uložite u promenu stolarije, izolacije, samih podova, nego da ulažete u skup farbe za zidove ili možda neke radove na zidovima i plafonima koji često veoma brzo postanu dosadni i van trenda. Hoblovanje parketa čini da ceo prostor dobije sasvim drugačiji, lepši izgled, a osim toga, uvek možete da se odlučit i za neke brže, jeftinije varijante, koje takođe odlikuje dobar kvalitet, kao što je postavljanje laminata ili podnih pločica u određenim delovima doma.

Kupatilo

Adaptacija stana skoro da nije potpuno ukoliko se ne promeni izgled kupatila, ali ne samo njegov izgled kako bi ono bilo lepše, već i funkcionalnije. Međutim, najbolje je onda krenuti od vodovodnih cevi i cele instalacije, kako bi uvek pri ruci imali rešenje ukoliko dođe do nekog problema, a onda odabirom dobre, kvalitetne i naravno lepe sanitarije, keramike, napravite onako kako to vama odgovara.

Renoviranje stana u celom ovom smislu služi da stvorite oazu u kojoj ćete se osećati sasvim slobodno i opušteno, a oaza u oazi upravo je kupatilo, koje ukoliko odaje utisak prirodnog, opuštenog i prijatnog, čini da se i sami tako osećate, zbog čega je pored svega ovoga, kupatilo takođe investicija o kojoj uvek treba da razmislite i među prvima da je sprovedete ukoliko se već nalazite pred jednim takvim procesom menjanja izgleda životnog prostora.