ŽELITE DA VAM SE BALKON ŠARENI? Predstavljamo vam TRI NAJNEZAHTEVNIJE biljke koje ćete OBOŽAVATI!

Terasa
Pixabay.com

Petunije, begonije i muškatle s pravom krasi epitet kraljica balkona jer imaju obilnu cvatnju i spadaju u najrasprostranjenije balkonsko cveće. Ako želite svoj balkon ili terasu da ukrasite ovim ljupkim cvećem, donosimo nekoliko korisnih saveta o svakoj od ove tri vrste.

 

Petunija je jedna od najpoznatijih vrsta za uređenje balkona. Ova prepoznatljiva lepotica dolazi u mnogo oblika i boja cveta, beloj, žutoj, ružičastoj, ljubičastoj, plavoj i crvenoj, a može biti i dvobojna.

Ako želite da vaše petunije budu bogate cvetovima jednom nedeljno ih prihranjujte tečnim đubrivom za petunije bogatim gvožđem. Cvetaju od ranog leta do početka jeseni i treba redovno da im kidate cvetove koji su se osušili jer im to povećava cvetanje.

Zbog nežnijih cvetova pazite da nije previše na vetru. Petunije je važno redovito i obilno zalivati i to rano ujutro. Najbolja je kišnica ili odstajala voda, ali svakako izbegavajte polivanje cveta jer može požuteti. Ne preterujte s količinom vode jer će u tom slučaju manje cvetati.

Begonija je takođe idealno ukrasno cveće velikog broja cvetova koje cveta čak i ako je u senci. Dolazi u beloj, ružičastoj i crvenoj boji, a cvetovi su puni ili jednostavni; listovi kod nekih sorti mogu biti bakarne boje. Potrebno im je sunčano do polusenovito stanište i propustan supstrat bogat hranjivim materijama.

Razlikujemo lisnate begonije (koje se uzgajaju zbog lepog dekorativnog lišća) i cvetne begonije. Sve begonije imaju osetljive, vodenaste listove metalnog sjaja. 

Begonije se zalivaju tek kada je površinski sloj zemlje suv jer će previše mokra zemlja dovesti do truljenja korena i oštećenja na biljki. Odmah po zalivanju potrebno je istresti zemlju iz tanjirića saksije. Begonije posađene u viseće saksije zalivaju se češće jer se zemlja dosta brže suši.

Muškatla, tj. pelargonija, takođe je mnogima omiljeno cveće koje krasi brojne balkone i prozore, a zbog svojih jarkih boja, obilne i dugotrajne cvatnje omiljena je za dekoraciju.

Pelargonija dolazi u beloj, žutoj, ružičastoj, crvenoj, ljubičastoj i narandžastoj nijansi. Poznata je po otpornosti i nezahtevnosti. Za rast joj treba sunčano stanište, ali zaštićeno od direktnog podnevnog sunca i propustan supstrat bogat hranjivim materijama. 

Kako bi lepo rasla, obavezno je uklanjanje ocvalih cvetova i požutelih listova kako se ne bi razvile bolesti. Ovom cvetu ne odgovara previše vlage, pa ga je potrebno zalivati tek povremeno, kada je zemlja unutar 2 centimetra potpuno suva. Za vreme velikih vrućina zalivanje može biti učestalije. Pri zalivanju treba vlažiti isključivo zemlju jer će previše vlage na listovima ili cvetovima uzrokovati truljenje.